Mellom 35 og 52 ulver i Norge

Så langt i vinter har forskerne registrert 35 til 52 ulver innenfor Norges grenser.

ULVEBESTAND:  Mellom 19 og 31 av ulvene er kun bekreftet på norsk side av grensen mellom Norge og Sverige. Dette bildet er tatt av en av de ville ulvene på Langedrag. Foto: 
FOTO: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
ULVEBESTAND: Mellom 19 og 31 av ulvene er kun bekreftet på norsk side av grensen mellom Norge og Sverige. Dette bildet er tatt av en av de ville ulvene på Langedrag. Foto: FOTO: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mellom 19 og 31 av disse er kun bekreftet på norsk side av grensen mellom Norge og Sverige. Det viser en fersk statusrapport fra overvåkingen av ulv, som Høgskolen i Hedmark har laget på oppdrag fra Rovdata.

Kartlegging av valpekull og antall ulver i Skandinavia foregår i perioden 1. oktober til 28. februar hvert år, i samarbeid mellom Norge og Sverige.

- Resultatet er foreløpig og gir et sammendrag av det som til nå er dokumentert og kartlagt av ulv i Norge i vinter. Nye statuser på antall ulvekull og ulver vil bli publisert etter hvert som overvåkingen skrider fram, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ulvene blir overvåket både gjennom sporing på snø og DNA-analyser av innsamlet avføring- og hårprøver fra dyrene.

- På grunn av lite sporsnø har vi hittil i vinter begrenset kunnskap om ulvens status i Norge. I Akershus og Østfold fylker, som omfatter store deler av forvaltningsområdet for ulv i Norge, har snøforholdene så langt vært spesielt dårlige, sier Petter Wabakken, som er prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.

Det er foreløpig i vinter kun bekreftet ett valpekull i et helnorsk revir fullstendig innenfor forvaltningsområdet for ulv. Kullet er født av ulveparet som forrige vinter etablerte seg i Østmarka, rett øst for Oslo.

- Det er i tillegg sterk mistanke om at det lever en stor ulveflokk i det helnorske Julussa-reviret i Hedmark, og det er sannsynlig at det er født valper der i år, sier Wabakken.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer