- Mellom 4 og 11 prosent muslimer i 2060

Ikke noe flertall i Norge, sier SSB om Steinar Lems påstand.

TROR IKKE Å FLERTALL MUSLIMER: Forsker i Statistisk sentralbyrå, Helge Brunborg, under et seminar hvor det ble presentert forskningsresultater fra studien av livsløp, generasjon og kjønn. Dette er en av de største studiene av demografi og levekår som er blitt gjort i Norge.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TROR IKKE Å FLERTALL MUSLIMER: Forsker i Statistisk sentralbyrå, Helge Brunborg, under et seminar hvor det ble presentert forskningsresultater fra studien av livsløp, generasjon og kjønn. Dette er en av de største studiene av demografi og levekår som er blitt gjort i Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - SSB lager ikke framskrivninger av religion, heller ikke av muslimer, sier Helge Brunborg.

Han forsker på blant annet demografi i Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I Dagbladet i dag hevder Steinar Lem at «Oslo snart får et flertall med ikke-vestlig bakgrunn, med stø kurs vil det samme kunne skje med hele landet i løpet av dette århundret». Han mener de fleste ikke-vestlige vil ha muslimsk bakgrunn, og at konsekvensene vil bli dramatiske.

Mellom 4 og 11 prosent
- Men vi kan likevel resonnere rundt spørsmålet om hvor mange muslimer det er blant innvandrere, fortsetter Brunborg.

Han forklarer at i 2008 var det registrert 84 000 medlemmer av muslimske trossamfunn i Brønnøysundregistrene.

- Dette kan tolkes som en nedre grense for antall muslimer i Norge. Samtidig var det registrert 163 000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre med bakgrunn fra muslimske land.

Disse tallene utgjorde henholdsvis 18 og 36 prosent av antall innvandrere og deres barn født i Norge.

- Dersom disse andelene holder seg, vil muslimer i 2060 utgjøre mellom 4 og 11 prosent av folkemengden. Det er langt fra halvparten av folkemengden.

Kritikk
SSB er blitt kritisert for ikke å regne med 3. og 4. generasjonsinnvandrere i sine befolkningsframskrivinger.

- Noen mener vi bør ta med flere enn 1. og 2. generasjon. Dersom vi gjorde det, og barnebarna og oldebarna har samme religion som sine foreldre, ville tallet på antall muslimer i 2060 bli noe høyere, men det er fortsatt langt til halvparten av befolkningen.
 
Brunborg tror det er liten mulighet for at et flertall av Oslos befolkning vil bli muslimer.

- I 2008 var det registrert 40 000 medlemmer av muslimske trossamfunn i Oslo, som utgjør 7 prosent av befolkningen. De som har bakgrunn fra muslimske land utgjorde 11 prosent av byens befolkning. Det er altså også for Oslo langt fram til at muslimer vil utgjøre flertallet.

SSB har hittil ikke laget noen framskriving av antall innvandrere i Oslo, men det kommer.

Mangfoldig
Forskeren mener det i slike debatter som den Lem har satt i gang er viktig å huske at muslimer er så mangt:
 
- Muslimene er ingen homogen befolkning. Vi har alt fra sekulariserte muslimer fra Bosnia, til ulike grupper av muslimer som religion betyr mye for, og både sunni-, shia- og ahmadiyamuslimer. Og de kommer fra mange og vidt forskjellige land, understreker Brunborg.
 
Han legger til at den sterkeste økningen i innvandrerbefolkningen i Norge de siste årene utgjøres av katolikker fra Polen.

FRYKTER FOR NORSK KULTUR: Steinar Lem sier han tror Norge vil kunne påvirkes i negativ retning hvis innvandringen ikke reduseres.Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FRYKTER FOR NORSK KULTUR: Steinar Lem sier han tror Norge vil kunne påvirkes i negativ retning hvis innvandringen ikke reduseres.Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer