Mellom EU og NATO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik advarte i Brussel på torsdag mot at EU utvikler et forsvarssamarbeid i unionen som svekker NATOs plass og betydning. Tydeligere kan ikke Norges nye, vanskelige stilling illustreres. Vi husker at nei-dronning Anne Enger Lahnstein foran folkeavstemningen i 1994 avviste all debatt om dette. Lahnstein erklærte at forsvars- og sikkerhetspolitikken fortsatt ville ligge i NATO, der Norge var fullt medlem. Vi synes det er en interessant argumentasjon, i lys av det som nå skjer i spenningsfeltet mellom USA og EU.
  • Et utvidet forsvarssamarbeid som inkluderer en ny, felles europeisk militær struktur, er en del av arbeidet med en grunnlov for EU. Etter planen skal grunnloven være ferdig til jul. Det kan oppstå forsinkelser, men det synes nå klart at unionen vil skaffe seg en grunnlov som kommer til å inneholde et forsvars- og sikkerhetspolitisk element. Etter et felles møte mellom de tre store i unionen, Chirac, Schröder og Blair, der også Blair uttalte seg positivt om en felles militær struktur, ringte alarmklokkene i Washington. I NATO-rådet tidligere denne uka beskrev USAs NATO-ambassadør disse planene som en svært alvorlig trussel mot samarbeidet i NATO.
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik stiller seg bak de amerikanske advarslene. Det er logisk nok, siden Norge står utenfor EU. Og det er uansett svært lenge til EU vil få en felles militær slagkraft av betydning. Vedtaket på NATOs toppmøte i Praha i fjor om å opprette en slagkraftig utrykningsstyrke i NATO-regi bidrar til å forsinke prosessen. Dette var også USAs hensikt med forslaget om denne styrken. Norges forsvarsminister var alliansens mest entusiastiske tilhenger av Donald Rumsfelds forsøk på å stikke kjepper i hjulene for EU. Det er blitt lagt merke til i andre europeiske hovedsteder.
  • Det ville være en overdrivelse å hevde at statsministeren tidligere har bidratt til å gjøre folket oppmerksom på de dilemmaer og vanskelige sikkerhetspolitiske valg Norge kan bli stilt overfor ganske snart. Etter sine uttalelser i Brussel er tida for lengst inne til invitere folk til en helt nødvendige debatt om disse spørsmålene her hjemme.