- Mellom full storm og orkan over fjelltoppene

Kan bli sterke vindkast og kraftig turbulens i området der flyet forsvant, ifølge meteorolog.

KRAFTIG VIND: Vindstyrken og vindretningen har gjort at det kan ha vært sterke vindkast i området der Herkules-flyet forsvant tidligere i dag. Foto: SCANPIX
KRAFTIG VIND: Vindstyrken og vindretningen har gjort at det kan ha vært sterke vindkast i området der Herkules-flyet forsvant tidligere i dag. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hercules-flyet som er savnet vest for Kiruna i Sverige i ettermiddag, har flydd gjennom et område der det har vært sterk vind siden lunsjtider i dag.

Hercules-flyet ble meldt savnet  etter at det på vei fra Evenes forsvant fra radar og samband omlag åtte mil vest for Kiruna. Siste kontakt var i 15-tida i dag.

Kjent for kraftige vindkast
-Det er veldig kraftig vind i området, om lag 25-35 meter per sekund over fjelltoppene. Det tilsvarer mellom full storm og orkan, sier Magnus Ovhed, meteorolog ved værvarslingen i Nord-Norge.

Han opplyser at denne værsituasjonen har vart siden tolvtiden i dag, og det er meldt å fortsette utover kvelden, natten og morgendagen, noe som kan skape problemer for redningshelikoptre og andre letemannskaper i området.

Ovhed, som kjenner området godt, opplyser at dette er et fjellområde hvor det med denne vindstyrken og vindretningen kan bli veldig kraftig turbulens og kraftige vindkast.

- Sterk vind i seg er ikke nødvendigvis så vanskelig for et fly. Men når vinden varierer med mye vindkast, gjør det det spesielt vanskelig fordi man da må man være veldig observant, sier Ovhed.

Værsituasjonen oppstår når det er kraftige lavtrykk som går forbi Nord-Norge, og meteorologen anslår at det skjer minst et par ganger hver vinter. Området er kjent for at det kan bli slike forhold her.

Nødsignal
-Jeg har sett mer ekstreme forhold der, men det er definitivt dårlige forhold der nå, sier Ovhed.
Et dansk helikopter har plukket opp noe som kan være et nødsignal fra flyet i området rundt Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Signalet skal ha kommet fra området Drakryggen, ifølge Lars Broström i redningstjenesten i Kiruna. Et norsk F-16-fly har også registrert varme punkter i terrenget ved Tarfala, men det er ikke bekreftet hva disse skyldes. Det kan være det savnede flymannskapet, men det kan også være turfolk eller dyr i fjellet, ifølge NTB.
Ved 20.30-tiden torsdag var det fortsatt ikke kommet livstegn fra Hercules-flyet. — Dersom flyet har greid å ta en nødlanding, er det en mulighet for at noen har overlevd. Vi leter ut fra disse forutsetningene, sier redningsleder Jonas Sundin i den svenske sjø- og flyredningssentralen i Göteborg til NTB.