...men Aker-pasient Rasmuss frykter elitesykehus

- Jeg vil heller være sikker på at jeg får god behandling på nærmeste lokalsykehus enn å risikere et poengsystem som skaper elitesykehus, sier Aker-pasient Rasmuss Haraldsen (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haraldsen ligger for tida med nyoperert, godt gipset høyrelegg på Aker universitetssykehus i Oslo. Han har lite til overs for å gi sykehusene karakterer.

- Bruk heller pengene til å pusse opp sykehusene og skaffe flere pleiere, enn å lage enda et nytt system som er dyrt å drive, er 30-åringens melding til helseministeren.

Verken Haraldsen eller romkameraten Thor Andreas Kraft (29) var klar over at de allerede har rett til fritt sykehusvalg, før Dagbladet kom på sykebesøk i går. De er nok ikke de eneste.

Tall fra MMI viser at bare åtte prosent benytter seg av tilbudet. Kraft synes imidlertid ordningen straks blir mer interessant hvis rankingen blir basert på mer enn ventelister.

- Denne gangen har jeg «bare» brukket armen, men hvis jeg får en alvorligere diagnose, som for eksempel kreft, vil jeg foretrekke å måle kvalitet før jeg velger hvilket sykehus som skal behandle meg, sier 29-åringen.

Både Kraft og Haraldsen synes at flinke sykepleiere og kompetente leger er viktigere enn korte ventetider og kort reise til sykehuset.

- Ellers teller lokaler og utstyr en del. Jeg har vært en hyppig gjest på legevakta, og sett hvordan alt forfaller. Da jeg havnet her på Aker, var den første senga jeg fikk ødelagt, poengterer Haraldsen.

Kraft er ikke fullt så kravstor.

- Jeg kommer rett fra et sykehus i Napoli i Italia. Vi lå seks pasienter på et rom hvor det var fritt fram å røyke. Jeg hadde verken tilgang på såpe, speil eller toalettsaker. Etter den opplevelsen må jeg si at kvaliteten på norske sykehus er veldig bra, smiler Kraft.

OPERERT: Rasmuss Haraldsen (30) brakk leggen på to steder etter å ha reddet kompisen fra slåsskamp, og ligger nå nyoperert og fornøyd på Aker universitetssykehus i Oslo. Romkompis Thor Andreas Kraft (29) vil gjerne måle kvalitet for alvorligere diagnoser enn armbrudd.