Men åpner ikke for Fremskrittspartiet

Sommeren har ikke gjort statsminister Kjell Magne Bondevik bedre stemt i forhold til Fremskrittspartiet som framtidig regjeringspartner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt uaktuelt for oss å ta Fremskrittspartiet inn i regjeringen, sier Bondevik.

- Dette er ikke nye uttalelser fra statsministeren. Jeg skjønner ikke at avisene gidder å trykke dette om igjen, sier en ferierende Frp-leder Carl I. Hagen på telefon fra Spania.

Bondevik sier i et intervju med NTB at det først og fremst er politiske grunner til at han fortsatt ikke ønsker Fremskrittspartiet inn i regjeringen.

- Forskjellene er for store, og Fremskrittspartiet skifter i tillegg standpunkter til stadighet. Partiet må vise stabilitet over tid. I en regjering skal man være enige fra time til time i hver bidige sak, sier statsministeren. Han viser til Frps nye holdninger til utviklingshjelpen.

- Sure toner

- Dette er litt sure toner, som jeg ikke liker, sier Carl I. Hagen til NTB.

Han konstaterer at statsminister Bondevik forholder seg til Frp på samme måte som Bondevik forholder seg til Arbeiderpartiet.

Han avviser kontant at Frp er et vingleparti.

- Det er ikke vi som har endret oppfatninger, men det har de andre partiene gjort. Bondevik bruker vikarierende synspunkter for å holde oss unna, sier han.

- Frps uttalelsene om utviklingshjelpen er ikke nye. Det er synspunkter som vi har hevdet det siste året. Bruken av oljepenger til u-hjelp er knyttet til vårt forslag om et utenlandsbudsjett som ikke vil gå ut over forholdene hjemme, sier Hagen.

- Dette vet statsministeren, men han later som han ikke vet bedre, sier Frp-lederen.

Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, sier at «Med dagens oljeinntekter går det ikke an å si at vi ikke har råd til u-hjelp» Dette blir av politiske observatører tolket som et ledd i en møysommelig politisk tilpasning for å bli stuerene for regjeringen og bli sluppet inn i den politiske varmen.

Hva med Høyre og Venstre?

På spørsmål om holdningene til Fremskrittspartiet er de samme blant alle i regjeringspartiene, svarer Bondevik:

- Noen røster i Høyre har hatt andre holdninger fra tid til annen, men jeg legger vekt på at Høyres leder klart avviser regjeringssamarbeid med Frp. For Kristelig Folkeparti og Venstre har holdningen til partiet som regjeringspartner vært klar hele tiden.

- Men enighet i alle saker «time for time» er kanskje ikke så lett mellom dagens regjeringspartnere heller?

- Vi har faktisk klart det. Den eneste saken det er varslet dissens om, gjelder EUs patentdirektiv. Klimaet i regjeringen er godt, selv om vi har våre dragkamper, sier statsministeren.

Carl I. Hagen sier at det aldri har vært på tale at Fremskrittspartiet skulle gå inn i dagens trepartiregjering. Han er derimot åpen for å delta i drøftelser om et helt nytt grunnlag for en ny regjeringsdannelse, det vil sin en ny politisk plattform.

Trives

Hva tror Bondevik om høstens budsjettbehandling? Den vil trolig ikke bli så enkel for regjeringen?

- En mindretallsregjering må naturligvis ha støtte av andre for å få flertall for et budsjett. Siden Fremskrittspartiet har sørget for at dagens regjering sitter der den sitter, vil vi først henvende oss dit i et forsøk på å oppnå det flertallet vi trenger. Men vi vet ikke om det fører fram, og må derfor forbeholde oss friheten til eventuelt å henvende oss til andre, sier Bondevik.

- Trives du like godt i rollen som statsminister i Bondevik II-regjeringen som i den første regjeringen du ledet?

- Ja, nå gjør jeg det. Jeg må medgi at det var litt tungt i høst. Vi hadde noen tunge tak. Men siden har det gått bedre og bedre, sier statsministeren.

NTB