...men Bondevik synker

Politikerforakten slår sterkt ut på MMIs tiltrobarometer. Bare 37 prosent av befolkningen har tiltro til Bondevik-regjeringen, mens 49 prosent har tiltro til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et varsku når tiltroen til Storting og regjering synker til under femti prosent. Dette handler om befolkningens støtte til demokratiet. På hele nittitallet har tiltroen til regjering og Storting ligget på over femti prosent, men med den nye Bondevik-regjeringen har tiltroen sunket langt under femti, påpeker Håkon Kavli.

Trond Nordby tror folks lave tiltro til regjering og Storting skyldes en svak mindretallsregjering og en politisk kaotisk situasjon, men skylder også på media.

- Jeg mener politikerne er mer opptatt av helhetsvurderinger enn mediene som bidrar til å forsterke oppløsningstendensen i politikken. Er det noe som utgjør en fare for demokratiet, er det enkeltsakene mediene blåser opp.

Selv om tiltroen til kongehuset har økt med ti prosent det siste året, har de ennå ikke krabbet inn på ti på topp-lista over samfunnsinstitusjoner befolkningen har mest tiltro til. Politiet ligger fortsatt på førsteplass med 83 prosent, tett fulgt av Forbrukerombudet og NRK. Kongehuset ligger på 11. plass. Forsvaret er nå inne på «ti-på-topp-lista», mens domstolene falt ut.

Dagbladet og VG ligger dessverre langt ned på lista, men har fått litt mer tiltro i befolkningen og puster NSB i nakken. NSB har lenge slitt med tiltroen etter Åsta-ulykken og forsinkelser, men på ett år har de økt tiltroen med 12 prosent.