Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Men det er Hillarys fremtid

NEW YORK (Dagbladet): Etter 13 måneders mareritt står president Bill Clinton igjen med milliongjeld, et ekteskap i krise, en bråvoksen datter, en lattermild verden og et utslitt folk. Nå må han bruke sine to siste år som president til å skaffe seg ny tillit. Og han trenger Hillarys hånd mer enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Lewinsky-skandalen braket løs for et år siden, sto Hillary fram som Bills beste forsvarer.

- Ytterliggående høyre konspirerer, sa hun. I rosa drakt og med sinte øyne ga hun Kenneth Starr og hans kumpaner det glatte lag.

Et halvt år seinere var den rosa drakten borte. Det var den rosa drømmen om Bill også. Med dårlig skjult vemmelse måtte Hillary ta på seg førstedamefjeset og stå ved Bills side da han innrømmet upassende sigarføring med Monica Lewinsky. Etter den dagen var det stort sett mørk dress å se på Hillary. Og hun var ofte fraværende.

Pressen tolket hver minste bevegelse som tegn på kommende skilsmisse. Holdt de hverandre i hendene? Var Hillary kald og avvisende da de var i Irland? Var hun rasende på ham om bord i Air Force One? Hun burde gi ham en rett venstre, mente sinte kvinner.

Vendte tilbake

Men Hillary vendte tilbake til Bill da Representantenes hus bestemte at mannen hennes skulle dømmes i riksrett. Da kom hånden. Og den har Bill hatt siden.

Det trenger han i minst to år til, hvis noe av tilliten til presidentembetet skal gjenerobres i hans tid. Det tyngste arbeidet hans er å vinne datteren Chelseas tilbake. Og da nytter det ikke med verken hvite eller svarte løgner.

Ny karriere

Det er Hillary som har den mest spennende framtida av de to. Bill må bare holde roret støtt i to år, og sikre Al Gore neste runde.

Når hans presidentdager er talte, er det juristen Bill Clinton som må ta sine valg. Det kan bli alt fra å lede et universitet, være styremedlem i viktige organisasjoner eller institusjoner. Han er ung nok til å lage seg ny karriere, men mange regner med at Bill Clinton vil kjempe for å sette sitt merke i historiebøkene som noe annet enn dametukler.

Milliongjeld

Bibliotekplanene kan bli tøffe nok for et par som verken har fast eiendom eller fast advokatpraksis å vende tilbake til når de flytter ut av Det hvite hus. Ingen vet helt hvor mange millioner Clinton har utestående med sine advokater, men det snakkes om at summen nærmer seg et tresifret millionbeløp.
Riksrettssaken betales av det offentlige, og det er interesseorganisasjoner som samler inn penger til å dekke noen av Clintons utgifter. Men både Bill og Hillary har stor gjeld. Særlig hvis advokathonorarene er på 3500 kroner timen.

Den sikreste måten Bill og Hillary kan kvitte seg med gjeld på, og få en solid økonomisk framtid, er å skrive en bok om hva som egentlig skjedde i Det hvite hus. Hans bok og hennes bok. Eller det ultimate - deres bok.

Starr-faktoren

Anklagerne fra Representantenes hus led et sviende nederlag i går, da ti republikanere brøt ut av rekkene og stemte mot anklagen om at Clinton har løyet under ed.

Fem republikanere gjorde det samme i anklagen om at presidenten har hindret rettens arbeid. Ingen av anklagene fikk engang simpelt flertall. Det må 67 stemmer til for å avsette en president ved riksrett.

Men fram fra kulissene stikker nå Linda Tripp nesa.

- Jeg reddet Monica fra presidentens klør, sa hun i går til New York Times, og mandag skal hun til Larry King på CNN. Mareritt forsvinner ikke så fort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media