Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men det er lov å flørte

Det er gammeldags å bare ha venner av samme kjønn som en selv. Kvinner og menn er hverandres eksperter i spørsmål om kjærlighet, sex og samliv. Og det er lov å flørte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex ødelegger vennskapet

- Ved å ha både guttevenner og jentevenner viser du omverdenen at du kan spille på mange strenger. Det er et viktig signal i en tid da vi ikke skal være for stereotype, sier sosiolog Gøril Groven (28).

Sex og vennskap

Ifølge Groven er det en myte at menn og kvinner ikke kan være gode venner uten at sex, forelskelse eller andre sterke følelser til slutt ødelegger vennskapet.

- Selv om det er vanlig at venner av motsatt kjønn flørter og spiller på seksualitet, finnes det visse grenser man ikke tråkker over. De fleste setter vennskapet så høyt at de ikke orker å ødelegge det ved å ha sex eller teste ut noe som kan være en forelskelse. Risikoen er for stor, sier Groven.

Annen type vennskap

Vennskap mellom menn og kvinner er likevel ikke det samme som vennskap mellom to av samme kjønn. Etter å ha studert heterovennskapets hemmeligheter på nært hold i tre år, mener sosiolog Groven å se følgende trekk:

  • Kvinner søker mannlige venner for å få brukt andre sider av seg selv. Med guttevenner kan de drikke øl, banne og «være en av gutta». Samtidig får de bekreftelse på sin femininitet på en annen måte enn når de er sammen med venninner.
  • Menn søker kvinnelige venner for å ha noen å prate personlig og nært med. Dette gjør at kvinnelige venner fort kan bli overflødige når menn får seg kjærester. Samtidig kan de være den «hjelpende ridder» uten å bli feiltolket.
  • Når menn og kvinner er sammen, er praten viktigste aktivitet. Venner av motsatt kjønn fungerer som ekspertrådgivere for hverandre i spørsmål som har med sjekking, forelskelse og kjønn å gjøre.

Det mest problematiske er når en av vennene får seg kjæreste.

- Venner er og blir salderingspost når tida ikke strekker til. Selv om vi setter frihetsidealet og vennskapet høyt, ser vi at venner fort blir prioritert vekk når kjærester kommer inn i bildet, sier Groven.

I boka «På sporet av den nye tid» slår forskerparet Ragnhild Brusdal og Ivar Frønes fast at framtida står i vennskapets tegn.

- Vi bruker stadig lengre tid på utdanning, og vi venter med å få barn. I denne utvidede ungdomstida betyr vennskapet mye. Et annet utviklingstrekk er at det blir vanligere med vennskap på tvers av kjønn, særlig blant single mennesker. I og med at de fleste tar utdanning og er på det samme jobbmarkedet, møtes menn og kvinner på en helt annen måte enn for bare 20- 30 år siden, sier sosiolog Ragnhild Brusdal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media