Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men du kan få billige grillpølser i sommer

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): I går satte landbruksministeren foten ned da Norsk Kjøtt ville ødelegge noe av kjøttberget. Det kan gi pølsesalg i sommer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet, som er eid av bøndene, ønsket å lage dyreftr av 2000 tonn kjøtt. Det er nok til 40 millioner pølser. På den måten skulle man unngå at kjøttprisene sank med 2 prosent. Det likte landbruksminister Bjarne Håkon Hansen svært dårlig:

- I stedet for å destruere kjøttet bør de heller komme med et godt tilbud til det norske folk. Hva med tilbudspriser på grillpølser i sommer? foreslår landbruksministeren, som på den måten tror at Norsk Kjøtt kan hindre noe av grensehandelen.

Etter hans utspill bestemte Norsk Kjøtt seg for å snu i saken. Landbruksministeren vil møte Norsk Kjøtt for å diskutere hvordan man skal møte utfordringene fra utlandet.

- Dette markedet er ingen konstant størrelse. Ved å senke prisene kan markedet bli større og på den måten gavne både forbrukeren og bonden, sier han.

Overproduksjonen i landet ligger på rundt 17000 tonn kjøtt og 70- 80 millioner liter melk. Dette må landet bli kvitt, slik at det høye prisnivået kan føres videre. Kjøttet dumpes i utlandet til priser som varierer mellom tre og sju kroner kiloet.

Staten betaler over en halv milliard kroner til bønder som vil slutte å produsere melk. Det paradoksale er at noen som har tatt imot tilbudet, nå søker staten om tilskudd til å starte med kjøttproduksjon - hvor overproduksjonen er like tyngende.

Kjøttberget medfører et tap på rundt 1,2 milliarder kroner.

Nå skal staten gi bøndene en skattelette på 650 millioner kroner slik at næringene kan leve med lavere kjøttpriser. Og Norges Bondelag berømmer et system som vil premiere bønder som produserer mindre. - Vi taper altfor mye penger på å produsere altfor mye kjøtt. Det kan vi ikke fortsette med. Det er rett og slett uprofesjonelt, sier leder Kirsten Værdal i Norges Bondelag til Nationen.

hallgeir.kvadsheim@dagbladet.no

per.lars.tonstad@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media