...men du ribbes på svenskeribba

Svenskeribba er billigere - men krymper. 1/3 av ribba blir borte under steiking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tostrupkjelleren var åstedet da Dagbladet ville teste norsk og svensk ribbe. Samme dag var like store ribber innkjøpt i Strömstad og Tønsberg. Den svenske kostet kr 27,40 pr. kilo, og den norske kostet kr 69,90. Begge var ferske og så like flotte ut da den svenske kjøkkensjefen Manuel Svensson skulle steike dem. På den norske var svoren alt skåret i biter - på den svenske måtte kokken skjære selv.

Etter steikingen var ribbene knapt til å kjenne igjen. Mens den norske var like stor og veide like mye som da den ble satt i ovnen, hadde den svenske krympet med nesten 1/3. Av en ribbe på 1,2 kilo var 400 gram blitt borte. Den var mindre, og kjøttet hadde sunket sammen som om noen hadde sittet på den. Mesterkokken Manuel Svensson trodde knapt sine egne øyne. Den svenske ribba var jo blitt så mye, mye mindre.

Dagbladet testet de stekte ribbene. På samme tallerken en bit svensk og en bit norsk ribbe. Forskjellen er synlig. Mens den norske er luftig og saftig, er den svenske fast i kjøttet og tørrere. Men smaken er nesten lik. Ribbe smaker slik ribbe skal, samme om den er norsk eller svensk, og den viktige svoren blir like sprø bare den tilberedes riktig.