...men først må Stoltenberg rydde opp i egne rekker

Klappsalvene og responsen Stoltenberg fikk i Folkets Hus i Sarpsborg i går vitnet om entusiasme og oppslutning om budskapet, men situasjonen er ikke like idyllisk over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Jens Stoltenbergs ledelse skal partiet nå finne sin nye identitet. Det er ingen enkel oppgave når selve ryggraden i partiet, fylkespartiene, lammes av bråk og spetakkel

- Dette skremmer meg ikke, det må diskusjon og ulike meninger til for at et parti skal fornye seg og bli oppfattet som vitalt. Men å bygge hverandre ned, må vi slutte med, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Forgiftet stemning

Fra Troms i nord til Agder i sør lanserer lokale Ap-lag tvilsomme milliardkrav, og i Hordaland preges partiarbeidet av en forgiftet stemning.

Noe av det første Stoltenberg må gjøre, er å ta seg en tur til Tromsø for å ordne opp i kaoset som preger partiarbeidet i ishavsbyen.

Alt var idyll i Tromsø Ap, og partitoppene kom i flokk og følge fra Oslo for å lære av en sjelden Ap-suksess. Men så ble utstillingsvinduet knust i et hav av bitterhet og skittkasting.

I 1999 vant ordfører Herman Kristoffersen makten og æren med varm støtte fra fagforeningene. Det var solid Ap-triumf etter 16 års høyrestyre i ishavsbyen. Men nå angrer LO på støtten.

Lederen for de 1600 i Tromsø kommunale tjenestemannsforening, Bjørn Willumsen, trekker ordførerens demokratiske sinnelag i tvil. Han hevder at Kristoffersen styrer byen ved hjelp av et skjult nettverk, bestående av næringslivstopper og nyfrelste liberalister med AKP-fortid.

Det hele har endt med en bitter og uforsonlig kamp mellom to gamle RV-venner, som begge søkte innflytelse hos sosialdemokratiet på 90-tallet. Atmosfæren er forgiftet, harde beskyldninger hagler, mistenksomheten rår, og Willumsen reddet seg så vidt unna eksklusjon.

Milliardbomber

I Telemark prøver partitoppene å friste velgerne med historisk fett valgflesk. Frp-nestleder John Alvheim karakteriserte Ap-løftene som «enda mer useriøse enn Frp's politikk».

Nestlederen i Telemark Arbeiderparti, Rolf Erling Andersen, sier til Dagbladet at fylkeslaget vil ha en skikkelig omfordeling av godene i samfunnet og en ny fordelingsprofil. Økt skatt for de med høye inntekter og vekk med flate avgifter som rammer de som har minst.

  • Alle med inntekter under 150000 kroner skal slippe skatt.
  • Minstepensjonen oppjusteres kraftig.
  • Vekk med elavgift for normal husholdning, årsavgift for bil, skatt på fordelen ved å bo i egen bolig og dokumentavgift ved boligkjøp.

Finansdepartementet skal ha beregnet utgiftene til svimlende 170 milliarder kroner.

Landsmøtet i Arbeiderpartiet får de radikale forslagene på sitt bord til høsten.

Krig i vest

I Bergen har Ap-krigerne inngått en foreløpig våpenhvile etter et langvarig spetakkel. Ved første øyekast kan det se ut som det er en krig mellom unge og gamle. Men i bakgrunnen står andre gamle og heier fram de unge som har gått til frontalangrep på partileder Ranveig Frøiland.

Bakgrunnen for striden er blant annet anklager om AUFs økonomiske ekstravaganse og budsjettoverskridelser. Det førte til at en rekke AUF'ere under fylkesårsmøtet 16. mars beskyldte fylkesleder Ranveig Frøiland og andre partikolleger for mobbing og trakassering. Ti dager seinere ble det vedtatt at de fem siste AUF-fylkeslederne i skriftlig form skulle legge fram dokumentasjon på mobbepåstandene.

Den endelige oppvasken er forventet på styremøtet i Hordaland Ap neste helg.

Bitre trøndere

En bitter lederstrid i Nord-Trøndelag Arbeiderparti endte med full seier til AUF-kandidaten Jon Olav Alstad (34).

Det startet med at Bernt Hågensen overraskende trakk sitt kandidatur foran fylkesårsmøtet sist helg. Han hadde havnet i unåde hos halve valgkomiteen på grunn av måten han støttet Jens Stoltenberg på i lederstriden med Thorbjørn Jagland.

Valgkomiteen pekte på Alf Daniel Moen (54), noe AUF likte dårlig. Etter en lang debatt med argumenter som «Moen er utgått på dato til den rollen» og «nå må vi gi ungdommen innflytelse», stemte 74 for benkeforslaget på AUF-kandidaten Jon Olav Alstad, mens bare 49 støttet valgkomiteens mann.

Men med Alstad som leder blir det neppe ro. Alstad er nemlig motstander av det som kan bli fylkets store industrieventyr, gasskraftutbygging i Skogn.