...men her er det gla'skole hver torsdag

ØYGARDEN (Dagbladet): På Alvheim Skule gleder ikke barna seg til fredag og helg. De gleder seg til torsdag. For da har de «gla'dag». En skoledag med sang, musikk, natur og miljø og lite teori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annenhver elev kjeder seg på skolen

Prisen for gla'dagen er at skolen bruker ressurser på opplegget hver torsdag som kunne vært brukt til fordypning i teoretiske fag. Men rektor Rune Landro er overbevist om at all «gleden» betaler seg.

- Trivsel er svært viktig for elevenes læreevne. Og det er ikke bare lek og gøy på gla'dagen. Fag som kroppsøving, kunst og håndverk, norsk og natur og miljø er representert, sier Landro.

- Samtidig har trivsel en verdi i seg selv. I dag må alle gå minst 13 år på skole, og da har de krav på trivsel. Det er tydelig at barna trives godt med gla'dag , slår rektor fast.

Han mener at opplegget ikke går utenom læreplanen, og understreker at det er rammen rundt dagen som er spesiell.

Torsdagene blir de vel 50 elevene delt på tvers av alder i både mindre og større grupper enn vanlige klasser. Samtidig er øktene både lengre og kortere enn de tradisjonelle 45 minuttene. Faglig er det de praktisk-estetiske fagene som dominerer.

- Vi gjennomførte en spørreundersøkelse for å vurdere gla'dagen, og reaksjonene både fra elever, foreldre og lærere har vært over all forventning. Blant lærerne var det styrket fellesskap, økt trivsel og motivasjon som gikk igjen.

Et flertall av staben mener at gla'dagen fører til økt læring, påpeker Landro.

- Vi opplever at guttene våre gleder seg til torsdagene. Det er tydelig at de trives - og det ser gøy ut også, det de holder på med sier Atle Dåvøy, far til to av elevene på Alvheim skule. Og selv på behørig avstand fra rektor skryter elevene vi snakket med av gla'dagen.

- Det er kjempekjekt. Vi får lære om natur og dyr og sånn, sier Daniel Dåvøy (9).

Men det er ikke bare barna som trives. Rektor Landro sier at også lærere og assistenter ser fram til torsdagen.