...men her får ungene bruke kniv og øks

OSTERØY (Dagbladet): - Knut, Knut! Kan eg hogga dette treet? roper seks år gamle Halvard, og svinger øksa som en erfaren skogsarbeider. I skolefritidsordningen ved Fotlandsvåg skole på Osterøy utenfor Bergen får barna bruke både øks og kniv, slenge seg som små Tarzaner og klatre i tau. Det er lov å falle og få skrubbsår på knærne. Nå følger flere skoler etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skogen på Fotlandsvåg er det lov å brøle som Tarzan, kaste seg utfor en skrent i løypestreng, svinge øksa, dra fram saga, balansere på slak line eller klatre til topps i favoritt-treet.

- Da vi startet opp skogsleiren, var flere litt tilbakeholdne. Men sjøltilliten kom med mestringen. Det gjenspeiles også i skoletimene. Det går lettere når man tenker at «klarer jeg å slenge meg som Tarzan, så klarer jeg alt».

Det sier primus motor for skolefritidsordningen (SFO) i Fotlandsvåg, Knut Eikeland. Eikeland deler gjerne sine erfaringer med andre, og flere skoler i Hordaland har opprettet egne fritidsleirer etter å ha vært på besøk.

- Jeg er kjempeglad for debatten omkring barns aktiviteter i dag. Den er viktig, sier Eikeland til Dagbladet.

Kreative og sjølsikre

- Basert på egne observasjoner er det ikke til å underslå at barna som får utfolde seg i naturen også blir mer konsentrert i skoletimene - de blir i fysisk bedre form og mer sjølsikre og kreative.

- Er alle foreldre med på dette?
- Vi setter sikkerheten høyt, og ingen foreldre har hatt innsigelser. Jeg vet likevel at diskusjonen har gått på bygda. Eikeland legger vekt på at barna lærer hvordan de skal bruke verktøy som kniv og øks.

- Jeg var litt betenkt i begynnelsen med tanke på å la de minste barna bruke øks, men det har gått helt fint, forsikrer han.

Så langt har ikke SFO-leiren vært hjemsøkt av en eneste bruddskade eller ulykke av betydning. Plaster er det eneste som har vært i bruk.
- Men det er sjølsagt lov å slå seg. Barna kaster seg uti det meste og gjør sine erfaringer. Blir det ikke så bra første gang, så er det på'n igjen med én gang.

Sirkusoppvisning

- Vi skal ikke styre barnas lek, men legge forholdene til rette slik at den enkelte får utfolde seg slik han eller hun vil.

Eikeland har trent fotballag i 17 år, og har sett at barn som er mye ute i naturen og får allsidig trening også gjør det bedre på fotballbanen.

I Bratlileiren har de også egen grue, og koser seg med pølsegrilling, suppe og steking av pinnebrød.

- På svarteste vinteren trekker vi inn i gymsalene der vi fortsetter utviklingen av motoriske ferdigheter. Barna er blitt riktig flinke til å trille på tønner, og snart blir det sirkusoppvisning på skolen.