Men hvem er sjefen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I Arbeiderpartiet finnes det ingen stilling med tittelen «sjef». Det er svaret som gis på spørsmålet om hvem som skal ha det siste ordet etter at Jens Stoltenberg er utpekt til statsministerkandidat og parlamentarisk leder. Stoltenberg og partileder Thorbjørn Jagland er så godt forlikte at det denne gangen ikke blir noe problem å dele ledervervene. Jagland skal ha det avgjørende ordet i de sakene som behandles i partiets organer, mens Stoltenberg skal styre stortingsgruppa.
  • Det høres greit ut, men det vil være naivt å tro at dette blir den reine idyllen framover. For de viktige politiske sakene drøftes både i partiet og stortingsgruppa før de kommer opp i Stortinget. Allerede på landsstyremøtet slo Jaglands tilhengere fast at det er tradisjon for at partiet har den overordnede styringen. Det er riktig i historisk perspektiv, men også i Arbeiderpartiet har det skjedd en maktforskyvning bort fra partikontoret og sentralstyret. Derfor blir Stoltenberg nå den politiske frontfiguren. Det ville også virke merkelig om en statsministerkandidat ikke skulle ha denne rollen.
  • Det er Høyre som taper på Arbeiderpartiets framgang etter valget av Stoltenberg. Det er ikke overraskende. Stoltenberg har spesiell appell til yngre, velutdannede byfolk med god inntekt. Disse velgerne må ha forventninger om at Stoltenberg vil trekke Arbeiderpartiet i høyreretning, det som ofte kalles modernisering. Hvis han gjør det, ser vi allerede nå at han kan vasse ut i et politisk minefelt i egne rekker, ikke minst i LO.
  • Når Høyre taper så mange velgere til Stoltenberg, vil det bli spesielt interessant å følge Jan Petersens veivalg framover. Særlig gjelder det forholdet til regjeringen Bondevik. Uten støtte fra sentrum vil Høyre stå uten regjeringsmakt også neste periode. Men det samme gjelder i stor grad for Arbeiderpartiet. Skal de to partiene kaste Bondevik og deretter kappes om å fri til sentrumspartiene? Det er i tilfelle høyt spill.