Men hvem gjorde det?

FROGNER (Dagbladet.no): Første akt i Orderud-sirkuset er over uten av vi har fått svar på den egentlige gåten: Hvem skjøt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssalen er forlengst tømt, etterhvert som det tynnes ut i rekkene i pressesenteret kommer spørsmålet: Var dette alt?

Da rettssaken begynte onsdag 18. april var det med en forventning om at nå skulle endelig trippeldrapene oppklares, endelig skulle vi få vite hvem som utførte de grufulle drapene i pinsen 1999. 90 dager senere føler Nes Herredsrett seg overbevist og sikre. Det var Veronica og Per, med hjelp av Kristin og Lars som planla drapene.

Men hvem skjøt? Hvilke personer brøt seg inn i kårboligen tok ut hovedsikringen og gjennomførte de grufulle drapene som har rystet så mange? Spørsmålet virker uanstendig samme dag som tre personer settes på glattcelle.

De dømte er fraktet bort av politiet, tv-kameraenes lamper er slått av, og de bærbare pc'ene bæres bort, men fra min lille pult i gymsalen som har utgjort pressesenteret, vet jeg fortsatt ikke hvem som gjorde det.

I kø

Det begynte for et par dager siden. Kolleger og venner og mannen i gata, alle giret seg opp til dommens dag. I Frogner Grendehus klokka 9 i dag, en time før dommen skulle leses opp, var køen inn til den provisoriske rettssalen lang. Rettsbetjenten hadde sin fulle hyre med å tøyle elektriske journalister som ville inn.

- Dere må ha både adgangskort og pressekort, var beskjeden. Lang maske på endel av de fremmøtte.

Kontrabeskjed: - Bare de med pressekort og adgangskort med nummer lavere enn 110 slipper inn i første rekke. En dame ved siden av meg får tårer i øynene.

Moren til Veronica og Kristin står langt framme i køen, hva er det hun sier til betjenten? Har hun ikke kort - kan hun virkelig risikere at hun ikke slipper inn?

Trond Våpenstad har vært i grendehuset mange ganger før. Først i dag blir ankomsten hans behørig notert: 9.20 iført hvit skjorte og slips.

Sjelden har en trang og varm kø inneholdt så mange spente journalister.

Inne

OK, hvor er den beste plassen? Hvor kan man best se ansiktsuttrykkene til de tiltalte. Journalister på den ene siden, pårørende og tilskuere på den andre.

Rettssalen er smekkfull, mellom benkeradene summer de siste gjetningene på dommen, frikjennelse eller livstid. Alle vet at dette ikke er det siste rettsvesenet ser av Orderud-aktørene, likevel er stemningen i salen elektrisk.

Så skjer det: Et par minutter før 10 kommer de tiltalte inn. Det er når jeg ser ansiktet til Veronica jeg ser hvor blek hun er. Som om hun når som helst kan besvime. Per har på seg den samme genseren han har hatt på flere ganger før. Rød og blåstripete. Men hvor er Lars? Har han virkelig ikke tenkt å møte opp? Kanskje ikke plassen min var så genial likevel, jeg ser ham hvertfall ikke.

Dommen

Resten har de fleste sett på TV: Våpenstad leser deler av dommen, relativt raskt skjønner de fleste hvor det bærer. Per sitter med hendene foldet foran munnen, albuene på bordet, blikket stivt festet på Våpenstad. Veronica delvis gråter, delvis omfavnes av medforsvarer Heidi Ysen inntil det blir for mye og hun følges ut.

Kristin gjør uvanlig lite ut av seg.

Moren til Veronica og Kristin har sittet stille på 3. rad og hørt Våpenstad gjøre rede for hva retten har valgt å legge vekt på, hvem de har trodd. Hun reiser seg som alle oss andre og får høre at to av døtrene hennes dømmes til 21 års fengsel.

For resten av livet kommer Per, Veronica og Kristin til å måtte huske hvor de var henholdsvis klokka 10.19 og 10.25. Det var da de ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drapene på Pers foreldre og søster.

Per ser ned i bordet. Han gråter ikke, ser bare ned i bordet med hendene foran munnen. Ingen reaksjoner fra de to dømte som er igjen i salen. Lars Grønnerød står for dagens andre overraskelse, 2 år og 6 måneders fengsel.

Antiklimaks

- Dommen ankes, sier Schiøtz

- Dommen ankes i sin helhet, sier Sulland.

- Samme her, dommen ankes i sin helhet, sier Kjærvik.

Wiik Sørvik har ingen klient tilstede, og kan derfor ikke si noe.

- Takk for samarbeidet, retten er hevet sier Trond Våpenstad.

Og så eksploderer det. Fotografer kaster seg ut mellom stolene, NRKs fotograf i midtgangen får en strøm av pressefolk i ryggen.

Advokatene er dypt uenige i dommen, aktorene Thue og Maurud vant. Likevel var det liten glede å spore i salen.

Kommentarene, raseriet over fengslingen, vissheten om at dette bare er slutten på første akt, istedet for den store finalen.

Idrettshallen i Frogner er i ferd med å tømmes for folk.

Svaret på spørsmålet, var dette alt, er naturligvis nei. Har du rukket å bli lei av trippeldrapssaken går du tunge tider i møte.

- Siste ord er ikke sagt i Orderud-saken, gjentok Cato Schiøtz.

Allerede mandag begynner neste runde når to søstre og en mann fremstilles for varetektsfengsling.