...men i Høyre er alt bare fryd

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mens partileder Thorbjørn Jagland skyter seg selv og partiet i beina, hersker freden over Høyre. Kontrasten mellom Ap's landsstyremøte og Høyres ordførerkonferanse kunne knapt vært større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avslappet, smilende og selvsikre samlet Høyre-ledelsen sine ordførere. Verken kommunekrise eller knalltøff budsjetthøst ødelegger harmonien og humøret til Jan Petersen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg.

Enda en gang får regjeringspartiet arbeide i fred - i ly av Ap. Men Høyre-toppene passer seg for å vise skadefryd. De har en nesten like stygg personkamp i sin nære forhistorie. Men Foss kunne ikke dy seg for en mild harselas over Ap's landsstyremøte da han gikk på talerstolen i går.

Etterpå var det imidlertid sympatien som tok overhånd.

- Det er trist å se på. Vi er vitne til et historisk bittert oppgjør som preger hele norsk politikk, sier Foss. Han tror ikke det samme kunne skjedd i Høyre.

- Vi har også slitt tidligere med å dolke våre ledere i ryggen. Men vi er friskmeldt nå, sier Foss, som mener Haakon Lie best satte ord på Foss' egne tanker da Ap-legenden sa om Jagland at han ikke skjønte «hva som foregår i huet på'n.»:

- Det var treffende. Jeg skjønner meg heller ikke på ham.

Høyre-leder Jan Petersen, som har reist seg etter en lang lidelseshistorie i politikken, har stor medfølelse for Jagland.

- Selv ikke jeg har vært i nærheten av det Jagland nå opplever. Jeg vil ikke legge stein til byrden.