Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men ikke hvis du er kvinne

«Det franske paradoks» forteller deg at et par glass vin om dagen er bra for hjertet. Flere internasjonale studier har påvist mindre forekomst av hjertelidelser blant dem som drikker litt hver dag sammenliknet med avholdsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For en frisk, godt voksen mann behøver ikke et daglig vinglass være skadelig. For kvinner derimot er daglig alkoholinntak aldri sunt, sier lege Geir Riise, formann i alkoholpolitisk utvalg i Den Norske lægeforening.

Tåler mindre

Det er kjent at menn har større blodvolum å fordele alkoholen på. Kvinner får med andre ord høyere promille av samme mengde alkohol som sine mannlige venner ved bardisken.

Riise viser dessuten til en kanadisk undersøkelse der kvinners og menns potensielt mistede leveår før fylte 75 år er studert.

Studien, som ble presentert da Verdens helseorganisasjon hadde møte i Oslo sist høst, viser at brystkreft tar flest leveår fra kvinnen. Dødsårsak nummer tre for kvinnene er hjertelidelser.

- Flere studier tyder på at faren for brystkreft øker med 25-40 prosent med daglige inntak av alkohol. Om alle kvinner fulgte «rådet» om et glass vin hver dag, ville trolig andelen brystkreft øke, tror Riise i Lægeforeningen.

Men det er ingen grunn til å sette påskevinen i halsen. Det dreier seg om årelangt, daglig inntak.

Ukjent grense

For menn er hjertelidelser den hyppigste dødsårsaken ifølge de kanadiske funnene.

- Menn i alderen 50-60 år uten høyt blodtrykk, uten leversykdommer og som ellers er friske, kan ifølge noen undersøkelser trolig ha en helseeffekt av et daglig vinglass, men ikke større mengder. Om det er en nedre sikker grense, vet vi ikke.

Legen understreker at studien også viser at alkoholrelaterte lidelser som trafikkulykker og selvmord havner høyt oppe på lista.

- Om alle fulgte rådene om å dikke alkohol hver dag for å forebygge, ville totaleffekten være flere skader, påpeker legen.

Riise er skeptisk til alkoholforskning som framstiller vinglasset hver dag i et glansbilde.

- De inneholder ofte metodefeil. Blant annet skiller de ikke alltid mellom de som har sluttet å drikke på grunn av helsemessige forhold, og de som aldri har drukket.