Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men ingen vet hvor mange vi har

En knapp uke før den mest omfattende jakta i moderne tid på et fredet rovdyr slippes løs her i landet, har man ikke nøyaktige opplysninger om gaupas utbredelse i Norge. Foran fjorårets rekordavskytning på 93 dyr definerte Direktoratet for naturforvaltning bestanden til 550 dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kan i dag svare på hvorvidt bestandsøkningen i form av yngling veide opp for avskytningen, den høyeste i Norge i moderne tid. Dette bekreftes fra alle faglige hold, også fra ekspedisjopnssjef i Miljøverndepartementet Jan Abrahamsen.

Ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har man hentet inn opplysninger fra samtlige gaupefylker for å lage en oppdatert bestandoversikt foran rekordjakta. Denne oversikten er ikke klar, korte fem dager før jaktstart.
Etter det Dagbladet får opplyst fra ulike hold, deriblant fra fylkesmennenes miljøvernavdelinger, er det bare et fåtall fylker som har maktet å få en sikker og god oversikt over bestanden. Det er uklart om denne anslagsvise bestandrapporten er klar før jakta starter førstkommende søndag.

- Bryter Bern-konvensjonen

I Foreningen Våre Rovdyr hevder man nå at gaupebestanden grunnet fjorårets rekordav-skytning er nede i under 500 dyr.

En avskytning på 28 prosent av bestanden vil være katastrofalt og representerer et alvorlig brudd på Bern-konvensjonen og traktaten Norge har undertegnet om vern av truede og fredede dyrearter, deriblant gaupa.

I klagen framføres det også at forvaltningen er overført fra fylkesmannens miljøvernavdelinger til rovdyrnemndene, som i stor grad er styrt av næringsinteresser. Det er disse to forholdene som gjør at situasjonen i dag er en annen enn den var i 1996, forrige gang Norge ble klagd inn for Bern-konvensjonen.

Skyter en per dag

De siste fire årene der myndighetene har åpnet for kvotejakt på det fredede kattedyret er det til sammen skutt 267 gauper.

Foran jakta i 1996, da Bellona innklaget Norge for brudd på Bern-konvensjonen, ble kvoten fordoblet. Dengang fikk man ikke medhold i klagen. Nå mener så vel Bellona som påklager Foreningen Våre Rovdyr at situasjonen er langt verre enn den var i 1996. Dette først og fremst fordi ingen kjenner bestandens størrelse med noen sikkerhet.

Årets kvote settes endelig denne uka, og vil ligge på ca 140 dyr. I tillegg er det fri jakt i vestlandsfylkene, der det ikke skal være levedyktige bestander av gaupe, slik Stortingets rovviltmelding slår fast.
Ekspedisjonssjef Jan Abrahamsen i Miljøverndepartementet har innhentet utsagn fra direktøren i Direktoratet for naturforvalrning, Stein Lier Hansen. Han har anslått bestandstørrelsen til å ligge på opp til 600 dyr. Minimumstallet er 500. Anslaget blir da 550.

- I fjor var over 80 av de 93 gaupene voksne dyr. Det er all grunn til å anta at avskytningen var langt større enn tilveksten, svarer Viggo Ree, med støtte fra Mai Britt Knoph i Bellona.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!