... men Jens fikk stående applaus

GARDERMOEN (Dagbladet.no): - Vi må legge personstriden bak oss, sa Jens Stoltenberg - og høstet ti klappsalver og stående applaus da han talte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland fikk en tam applaus på slutten av sin tale. Konkurrenten Jens fikk klappsalve på klappsalve mens han talte til den fullsatte salen, og da han endelig var ferdig, reiste hele salen seg og klappet lenge.

Tydeligere kan delegatene knapt få sagt hvem som har deres støtte.

Må gjøre jobben

Mens Jagland brukte det meste av sin tale på å forsvare hvorfor han har gått ut i mediene som han har gjort, ga Jens Stoltenberg klar beskjed om hva han mente uten en eneste gang å henvise til mediekaoset de siste dagene.

- Vi må legge personstriden bak oss, sa han. Stoltenberg pekte tilbake på det elendige valgresultatet og diskusjonen som fulgte i partiet:

- Ett budskap var veldig klart: At Ap måtte samle kreftene om de politiske sakene for alle som tror på våre verdier. For å gjøre den politiske jobben, måtte vi legge personstriden bak oss. Da må vi gjøre den jobben vi har fått beskjed om å gjøre.

Stoltenberg pekte på at Arbeiderpartiet må jobbe med viktige saker, som arbeidsledighet og pensjonsfondet.

- Da må vi la være å skape problemer for oss selv. Dét var beskjeden vi fikk. Det finnes en tid for alt, sa han.

- Valgkomitéen har gitt sin innstilling. Vi var enige om å se fremover. Nå må vi alle ta ansvaret for å gjøre det vi ble enige om.

Kjørte på med politikk

Deretter valgte Jens å snakke politikk og ingenting annet. Han gikk til angrep på Bondevik-regjeringen og Per Kristian Foss og fikk de hardt prøvede delegatene til å le høyt da han harsellerte med finansministerens syn på arbeidsledighet.

- "Jeg synes det nye kontoret mitt i Finansdepartementet er mye dystrere enn utsiktene for arbeidsledighet", sa Foss. Det er greit å være arrogant bare man har dekning for det. Per Kristian Foss har ikke dekning for det. Kontoret i Finansdepartementet er vakkert og nyoppusset, og det er god stemning der. I hvert fall var det det i min tid, sa Stoltenberg.

Den påtroppende Ap-lederen ønsker seg et nytt inntektspolitisk samarbeid for å hindre høyere ledighet.

- De som har mest, og tjener mest, må selv bidra og selv vise moderasjon, sa Stoltenberg og høstet klappsalver.

Med Jagland ringside ved talerstolen argumenterte Stoltenberg for høyere fagforeningsfradrag, skatt på opsjoner og mer forskning og utvikling.

- Vi må skape et realistisk sentrum-venstre-alternativ før valget i 2005. Arbeidet er i gang.

Stoltenberg lovet at han skal se på Bondeviks forslag hvis Bondevik søker støtte for budsjettet til høsten.

- Men opposisjonen skal ikke være regjeringens grunnlag. Vi ønsker et sentrum-venstre-samarbeid, det er de verdiene som har gjort Norge til et godt land å bo i.

VENNER OG FIENDER: Jagland og Stoltenberg så knapt på hverandre da landsstyremøtet åpnet i dag. Men etter innleggene snakket de sammen til ære for pressen.