.. men kommunene mangler 2,5 milliarder

Funksjonshemmede skal ut av sykehjemmene når kommune-Norge får 2,5 milliarder kroner fra regjeringa og Frp. Men kommunene mangler fremdeles 2,5 milliarder for å gå rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har ordførere over hele landet gjort opprør mot regjeringens politikk. 70 prosent av ordførerne har sagt at de vurderer å trekke seg når valgperioden er over. Ap-ordfører Ole Haabeth i Fredrikstad har truet med sivil ulydighet på grunn av trangt budsjett. Vardø-politikerne nedla vervene sine i protest, og Rælingens Høyre-ordfører Margaritha Rambøl gikk like godt ut og ba partifelle Erna Solberg prøve seg som kommunepolitiker.

Dagens hjelpende hånd fra FrP og regjeringspartiene er neppe nok til at ordførerne blir i bedre humør.

Mer til handicappede

 • Kommunene skal få beholde merskatteveksten i år. Det er umulig å si hvor mye penger det utgjør, men for 2001 utgjorde det nærmere tre milliarder kroner.
 • 30 millioner kroner er øremerket funksjonshemmede for å få dem ut av aldershjem.
 • 50 millioner er øremerket til det partiene kaller «ressurskrevende brukere», først og fremst handikappede.
 • Partiene medgir at mange kommuner strever fordi innbetalingen til pensjonskassene øker. Men dét kan ikke være Stortingets problem: Mange av kommunene er medeiere i pensjonskassene. Eierne må regne med å ta utgiftene under nedturene. For noen år siden fikk kommunene tilsvarende utbetalt overskudd. Kommunene kan få lov til å føre noen av utgiftene over flere år. Partiene lover å ta en ekstra kikk på pensjonsutgiftene på budsjettet for 2003.
 • Regjeringen har foreslått 2000 ekstra sykehjemsplasser. Nå foreslår Frp og regjeringspartiene sammen 3000 ekstra plasser - til sammen 5000. 1,5 milliarder skal brukes. De første plassene kommer ikke før om to år.

  - Vi er veldig fornøyde, sier Per Sandberg (Frp).

  Han er ikke overrasket over at ordførere land og strand rundt protesterer på budsjettene.

  - Jeg har også fått kjeft fra mine folkevalgte. Men det er først og fremst ordførere fra Ap og Sp som mobiliserer. Det er normalt at Sp mobiliserer. Men hvis de mente alvor, burde de ha gjort noe før. Denne krisa har ikke oppstått i løpet av seks måneder, sier han.

  - Vi har gjort noen små grep innenfor ramma. Det totale bildet er at det er nok ressurser, men det er en forferdelig skjevhet. 325 kommuner går i balanse. 119 kommuner går med underskudd.

  Partiene vil ikke gå inn med mer penger i kommunene av frykt for renteøkning.

  - Det er nødvendig med et stramt budsjett av hensyn til svake grupper, sier KrF-representant Ivar Østberg.

  Undergraver tryggheten


  Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er sjokkert over opplegget til regjeringspartiene.

  - Frp svikter de eldre, de er ikke den store beskytter av gamle sånn som de sier. Kommunene ber om 9300 sykehjemsplasser, men får bare 5000, sier hun.

  - Dette er undergraving av den grunntryggheten som ligger i en god, gratis skole og gratis eldreomsorg. Alle meldingene fra kommunene er et symptom på at tryggheten er i ferd med å rakne.

  Karin Andersen (SV) mener at de svakeste blir rammet:

  - De flytter penger innenfor budsjettet. Tilbudet blir bare dårligere! Det mangler 800 millioner til folk som trenger hjelp til alt, det er de aller svakeste, sier hun.

FÅR MER: Regjeringen prioriterer sykehjemmene når kommunene nå får mer penger. Om overføringene er store nok, er en helt annen sak.