...men kondomer er pinlig

To av tre syns det er pinlig å kjøpe kondomer, og menn kvier seg mer for handelen enn kvinner. Det går fram av en undersøkelse gjennomført av RFSU i Sverige. - Resultatet vil være ganske likt i Norge, sier styreformann i RFSU Norge, Kjell Olav Svendsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen ble gjort etter at svenskene registrerte en kraftig økning i gonoré- og klamydiatilfeller. Rådgiver ved Folkehelsa, Øivind Nilsen, sier tallene i Norge foreløpig er stabile, men at situasjonen overvåkes nøye.

- Vi har en altfor høy forekomst av klamydia med 12000- 13000 nye tilfeller hvert år. Den eneste måten å få ned tallet på, er økt bruk av kondomer, sier Nilsen.

Hovedvekten av klamydiatilfeller forekommer hos ungdom under 25, og i denne aldersgruppen svarer hele 73 prosent at selve kjøpet av kondomer er et hinder for bruken.

- Kondombruken er lav, og det må være et mål at bruken i risikotilfeller øker betraktelig, sier Nilsen.

Bare tre av ti norske menn bruker kondom ved tilfeldig sex.

Alvorlig

Ekspertene mener det er all grunn til å tro at det som er flaut for svenskene, er minst like flaut for oss.

- Det er lett å overføre erfaringene derfra til Norge, sier styreformann i RFSU, lege Kjell Olav Svendsen. Han tror vi vil få en markant økning i sykdomstilfeller, hvis ikke kondombruken tar seg drastisk opp.

- Vi må se på resultatet av denne undersøkelsen som en utfordring. Hvis folk ikke bruker kondomer fordi det er flaut å kjøpe dem, må vi finne en smart løsning. Ellers kan konsekvensene bli alvorlige, sier Svendsen.

Sexy

- Budskapet må være at kondomer er sexy. Bruken må være lystbetont og kanskje humoristisk. De er fortsatt det beste alternativet mot smittsomme sykdommer.