...men Leiv Vidars pølsemakere gir ikke opp

I 25 år har pølsemakerne hos Leiv Vidar startet dagen med en Rolling Stones-låt. - Det fortsetter vi med, selv om Statoil har kuttet oss ut. For her gir vi oss nemlig ikke, sier pølsemakermester Arne Vidar (51).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Får vi en samarbeidspartner, vil vi vurdere mulighetene for en lansering av Leiv Vidars pølser i utlandet og i dagligvarehandelen, sier Arne Vidar, som overtok etter faren i 1975. Siden den gang har han bygd ut fabrikken tre ganger.

Det er lett irritasjon som preger ledergruppa i Birkebeinerveien 2 på Hønefoss. Utallige henvendelser har de sendt til Statoil, uten å få svar.

- En e-post i slutten av april bekreftet det vi fryktet: at kontrakten som gikk ut ved årsskiftet ikke ble fornyet. Stabburet overtar med sine Chefs pølser, og vi må kvitte oss med 17 årsverk. Vi sutrer ikke, men synes 120 arbeidsplasser fortjener mer oppmerksomhet enn en mail, sier Arne Vidar, som påpeker at merkevaren rundt pølsesalget til Statoil er det Leiv Vidars pølser som har bygd opp.

Store penger

Han vil gjerne ha mer konkret svar på Statoil-vrakingen.

- Separasjonen mellom Statoil og oss ble nok tatt ut i fjor, de lot bare være å si noe til oss. Her handler det om store penger, og om et samspill mellom Hakon Gruppen og Orkla. Pølser, eller «det brune gullet», representerer store penger. På 1990-tallet, da pølseboomen kom for alvor, ble det solgt pølser for bare 100 millioner kroner i kiosker og bensinstasjoner. Nå selges det pølser de samme stedene for 1,5 milliarder, det utgjør 6000 tonn pølser, sier Arne Vidar.

Leiv Vidar merker Orklas finansielle muskler (Stabburet eies av Orkla), men mener det bør være plass til begge pølseaktørene.

- Kvalitet

- Vi har en omsetning på 220 millioner i året. Orkla har 44 milliarder, det sier det meste. Vi selger på kvalitet, lave priser er ikke en del av det konseptet. Så dyrt som kjøttet er i Norge, sier det seg selv at kvalitetspølser blir dyre, sier administrerende direktør Morten Emanuelsen.