Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Men lett blir det ikke

Navn: Odd Børretzen Alder: 73 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«...men hvis jeg møter en som elsker måker og sier det eller hvis jeg møter en ikke-røyker som mener at røykere ikke burde ha adgang til offentlige sykehus eller offentlig jernbane, men løpe etter f.eks. Vestfoldbanen, da skal jeg forsøke å se på vedkommende med forståelse. Men lett blir det ikke...»

  • Slik preker evangelisten Odd toleransens og menneskekjærlighetens gode budskap på en måte som blir forstått av alle unntatt Tobakksskaderådet, eller kanskje Edruskapsdirektoratet når han tilføyer «Gi meg en kelner som kvidrer med glassene, flyr mellom bordene og kommer tassende...»
  • I morgen åpner Odd Børretzen filmfestivalen i Haugesund i forbindelse med lanseringen av filmen «Da jeg traff Jesus ...med sprettert». Den er, som kjent, basert på hans barndomserindringer fra Groruddalen. I motsetning til andre som etter hvert er blitt voksne, har han ikke glemt hvordan et barnesinn fungerer. Og kanskje det er hemmeligheten bak hans etter hvert umåtelige suksess i en alder da hans jevnaldrende for lengst er blitt pensjonister.
  • Eller kanskje det skyldes at han hele livet har vært nødt til å bruke det han har, hode, hender og hjerte for å kunne overleve som frilanser, noe han har vært størsteparten av sitt liv. Det har ikke vært fett - ikke før nå. Derfor leser han med undrende øyne salgstall som peker mot himmelen. Men han tar suksessen med fatning - og glede. Også vi andre synes det er mer enn all right.
  • Men det var fotograf han ville bli. Han gikk i lære hos sin eldre bror, Sverre A., som var fotograf i Aktuell, men redaktør Jostein Nyhamar ville ikke ansette ham. Han mente det var nok med én Børretzen i staben. Før det hadde han vært visergutt og seilt som maskingutt. I militæret ble han plassert i Hærens samband. Han gikk kveldskurs på Sjømannsskolen og ble telegrafist. Han reiste ut med den flunkende nye kjempetankeren «Ernst A. Hedén», tilhørende Ditlev-Simonsens rederi. Turen gikk til Iran - Abadan, Texas, Sør-Afrika, Aruba, Australia og England. Og den gang var tida fortsatt slik at båten kunne bli liggende ei uke hvert sted.
  • Så jobbet han et par- tre år i et reklamebyrå, der han etter eget utsagn gjorde en elendig innsats fordi han var for snill, og gjorde som kundene ville, i stedet for å gjøre det som var riktig. Så tegnet han, jobbet med tegnefilm, illustrerte bøker, skrev i Dagbladet. Så var det lykkelige år i samarbeid med radioens Johan Vigeland og etter hvert «Søndagsposten» med Otto Nielsen.
  • Og hver ettermiddag kan du høre ham i Jazzradioen hvor han postulerer: Er du lei av jazz, er du lei av livet, fritt etter Samuel Johnson.
  • Det er lett å være enig med Børretzen.