...men Lillevolden er allerede kalt inn

To av Norges mest aktive demonstranter, Stein Lillevolden og Andreas Ytterstad, må sone fengselsstraffer mens Verdensbanken har møte i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at de blir tatt inn nå, sier professor Thomas Mathiesen.

Stein Lillevolden skulle ha startet soninga si 27. mai, men har foreløpig ikke møtt opp hos politiet. Ytterstad starter soninga 21. juni.

- Det virker som at vi begge er kalt inn raskere enn hva som er vanlig i dagens soningskøer. Det gir grobunn for mistanke. Når du ser på fengselskøene vi har i Norge, så ville politiet normalt ikke ha skyndet seg så voldsomt, sier Ytterstad, som er en av de sentrale personene i Internasjonale Sosialister (IS).

- At de haler inn aktive demonstranter før møtet, er et meget uheldig signal fra politiets side. Det har ingen gunstig påvirkning på demonstrasjonene. Heller tvert om: Det vil skape provokasjon, sier Mathiesen.

Professoren kritiserer politiet og myndighetene for at de har signalisert at de venter bråk. Han mener at politiet i stedet bør ha som utgangspunkt at det bare blir fredelige demonstrasjoner i Oslo.

- Denne politikken er som å invitere til konfrontasjoner. De få som kan tenke seg å kaste stein, får vind i seilene, sier Mathiesen.

Det lyktes ikke Dagbladet å få kommentar fra Stein Lillevolden i går.

FÅR IKKE DEMONSTRERE: Stein Lillevolden sitter i fengsel mens Verdensbanken har møte i Oslo neste helg.