Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

... men maner til moderasjon for oss andre

Mens sykepleiere, lærere og andre grupper legger seg i startgropa til et knallhardt lønnsoppgjør, frykter Kjell Magne Bondevik og Leif Frode Onarheim de økende kravene fra lønnstakerne. Alle kan tape dersom ikke alle tar ansvar, mener de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at topplederne ifjor hentet hjem den feiteste lønningsposen og regjeringen Bondevik sørget for å øke presset i norsk økonomi gjennom kontantstøtte og økte pensjoner, benyttet statsministeren og arbeidsgiverorganisasjonen i går NHOs årskonferanse til å ta fram pekefingeren foran nærmere 700 representanter for næringsliv, organisasjoner storting og styringsverk.

- Vårens lønnsoppgjør får stor betydning for Norges videre økonomiske utvikling, sa Bondevik og understreket at kravet til moderasjon gjelder alle, også ledere og eiere.

NHO-president Leif Frode Onarheim sa at NHO legger stor vekt på å be næringslivets ledere om å moderere seg i årets oppgjør.

- Men vi har jo ingen tvangsmidler, sa han.

Aksepter forskjellene

Etter høstens klavertramp, var det en forsiktig Karl Glad som uttalte seg i går. Rollen som kanarifugl var denne gang tildelt Statoil-sjef Harald Norvik.

Han ga uttrykk for at det ikke behøver å være så galt med noen lønnsmessige forskjeller blant folk:

- Vi må akseptere at forskjellene øker noe, på grunn av det store presset på lønningene i enkelte bransjer hvor det er mangel på folk. Men lønnsforskjellene i Norge

gir ikke så store problemer at vi ikke kan håndtere dem. Utfordringen blir å hindre at for store grupper får store lønnsøkninger, sa Norvik.

- Markedet har sin begrensninger. De ekstreme utslagene vi nå ser på meklerlønningene viser at markedet ikke fungerer slik det burde, men jeg har tillit til at forstanden både hos arbeidsgivere og arbeidstakere er så stor at dette ikke blir tillagt særlig vekt ved årets lønnsforhandlinger, sier Norvik og legger til:

- Det er ikke noe nytt at finansfolk og advokater tjener mye penger. Det har de alltid gjort og det kan vi leve med. Og hvis vi går tilbake til 50-åra var det større forskjeller mellom industriarbeider og industriledere enn det er nå.

Spark til kommunene

NHO-president Leif Frode Onarheim lanserte i går forslaget om å overføre 30 milliarder kroner årlig fra oljefondet til folketrygdens pensjonsfond. Han frykter at kommunenes krav om dårlig økonomi, kan få politikerene til å tappe oljefondet. Han benyttet dermed anledningen til å gi kommunene et realt spark bak:

- Kommunene klager over dårlig økonomi, men det har de ikke. Problemet er at de bruker opp penga først, og klager over at de ikke har mer penger etterpå. Det er dårlig planlegging, sa Onarheim.

Etter endt sju-timers konferanse kunne Karl Glad, på vegne av 4-5 statsråder, 15-20 stortingsrepresentanter, en håndfull konsernsjefer og hundrevis av ledere fra både store og mindre organisasjoner konstatere bred enighet, såkalt konsensus, om at vi må øke kompetansen, finne løsninger på klimautfordringene, gripe teknologiens muligheter og bringe Norge i første rekke som fiskerinasjon.

Fraværende

Men mange av de mektigste «biksene» var ikke å se på formiddagen. De var til gjengjeld påmeldt til middagen seinere på kvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!