Men Marquez var ikke død

Da Gabriel Garcma Marquez fikk vite at han hadde lymfekreft, gikk han inn i en selvpålagt isolasjon. Dette har satt i gang spekulasjoner om hans død på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke lenge etter at Garcma Marquez trakk seg tilbake fra offentligheten, begynte ryktene om at han var døende å svirre. Rykteflommens toppunkt var et dikt som sirkulerte på Internett tidligere i år, og det ble sagt at diktet var forfatterens avskjedshilsen. Dette avviser nå Nobelprisvinneren som rent oppspinn.

- Jeg har koplet ut telefonen, hatt minimal kontakt med vennene mine og reist så lite som mulig. Jeg trenger arbeidsro, sier forfatteren, til El Tiempo, den største dagsavisen i hans fedreland Colombia. Garcma Marquez er mest kjent for «Kjærlighet i koleraens tid» og «Hundre års ensomhet».

Viste seg offentlig

Forrige måned viste Garcma Marquez seg offentlig for første gang på lenge. Anledningen var innsettelsen av Mexicos nye president Vicente Fox.

Sommeren 1999 ble Garcma Marquez innlagt på sykehus på grunn av overarbeid. Kort tid etter fikk forfatteren diagnosen lymfekreft.

Ifølge AP tar ikke forfatteren medisiner, men lever på en streng diett. Nyhetsbyrået kommenterer også at Garcma Marquez ser tynn og skrøpelig ut på bildet i El Tiempo.

Skriver memoarer

I dette «sabbatsåret» har han stort sett oppholdt seg i Los Angeles, hvor han har konsentrert seg helt og fullt om arbeidet. Han er i ferd med å fullføre det første av tre planlagte bind med memoarer, foruten to novellesamlinger.

Memoarene vil ta for seg såvel forholdet til familie og venner i hjemlandet Colombia som hans forhold til store statsledere. Garcma Marquez er regnet for å være en ikke ubetydelig politisk skikkelse, og blant forfatterens gode venner er Fidel Castro og Bill Clinton.

Gabriel Garcma Marquez (f. 1928) startet sin yrkeskarriere som journalist, men har vært forfatter på heltid etter debuten i 1955. Hans mest kjente utgivelser er «Hundre års ensomhet» (1967) og «Kjærlighet i koleraens tid» (1985), og i 1982 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur. Garcma Marquez er en av de fremste eksponentene for retningen magisk realisme. Han er i dag bosatt i Mexico by.

Les det falske avskjedsdiktet og en privat hjemmeside på The Modern Word.