Men mener han alvor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Thorbjørn Jaglands utfordring til regjeringen Bondevik, som vi brakte i går, reiser flere spørsmål enn det gir svar. Jaglands budskap er tvetydig. For det første stiller han seg positiv til samarbeid med den sittende regjeringen til høsten. Samtidig forlanger han at regjeringen skal styre etter en annen politikk enn sin egen. Da trekker han samarbeidshånden raskt til seg igjen.
  • Dette er det andre brevet Jagland sender til regjeringen på kort tid. Bakgrunnen er åpenbart en dyp bekymring for landets økonomi. I går skrev han at Norge er kommet i drift. Tidligere påsto han at regjeringen har lagt en bombe under velferdsstaten og at den truer hus og hjem. Det er en voldsom språkbruk som vi ikke kan skjønne det er dekning for i virkeligheten. Hans beskrivelse er i alle fall ikke noe bidrag til å skape større tillit til norsk økonomi.
  • Det er selvsagt å håpe at Jagland mener alvor med sin nye samarbeidsinvitt. Det ville gi det endelige budsjettet en riktig politisk innretning. Men gårsdagens utspill kan neppe skape noe godt samarbeidsklima. Derfor må det reises sterk tvil om Jagland virkelig mener alvor, eller om han bare driver et politisk spill for å pine regjeringen mest mulig. Erfaringene fra vårens samarbeidsrunde var i så måte ikke lovende. Da fant Arbeiderpartiet på et rent påskudd for å bryte forhandlingene. Det vitnet ikke om noen ekte samarbeidsvilje.
  • Det gjenstår å se om Jagland i løpet av en lang sommerferie i Risør har kommet på andre tanker, eller om hans utspill bare er en del av hans strategi for å overta makten igjen raskest mulig. Ikke minst på grunn av hans moralske fordømmelse av andre, også norske medier, får vi tro at det nå er kommet en ny samarbeidsånd inn på topplan i norsk politikk. Det betyr også at Jagland nå er beredt til å ta konsekvensen av sin egen frivillige avgang i fjor. I så fall blir denne høsten mindre dramatisk enn mange har fryktet. At det også kan komme norsk økonomi og folk flest til gode, skal vi heller ikke se bort fra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer