...men millionæren slapp skatt

Investoren og mangemillionæren Bjørn Rune Gjelsten (46) slapp både toppskatt og mer til i fjor: I likningen er han oppført med 0 i formue, 0 i inntekt, og fattige 15795 kroner i skatt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjelsten er en av Norges rikeste. Han slo seg opp sammen med Kjell Inge Røkke på fisk og skipsbygging. Nå har romsdalingene skilt lag, og Gjelsten har investert pengene sine i flere typer forretningsvirksomhet og i privat eiendom. I fjor kjøpte han Oslos hittil dyreste omsatte boligeiendom - en villa med 10 mål tomt på Bygdøy - til 60 millioner kroner. Fra før eier han Hafjells flotteste hyttepalass på 1000 kvadratmeter, der han har investert over 30 millioner kroner. Gjelsten har også andre fritidseiendommer, samt aksjer. Ifølge bladet Kapitals «rikingliste» er han god for opp mot 500 millioner kroner.

- Har bidratt

- Hvordan kan det da ha seg at du har null formue, null i inntekt og dermed nesten ingen skatt, Gjelsten?

- Jeg er investor og eier av en rekke virksomheter, der inntektene svinger. Min private inntekt og formue for 2001 endte på null, noe som skyldtes tap i næringsvirksomhet, rentekostnader og kapitalinnskudd i næringsvirksomhet innen eiendom. At formuen ikke blir større, handler om at likningsverdien på eiendom er langt lavere enn markedsverdien. (likningsverdien på leiligheten som Gjelsten solgte på Aker Brygge for 19 mill. er for eksempel 1,9 mill kroner - red.anm.)

- Jeg mener for øvrig at jeg har bidratt bra til fellesskapet gjennom åra. I år 2000 ble jeg utliknet med 17 mill. i skatt. Det er ikke noe mål for meg å være nullskatteyter. Virksomhetene som jeg er eier eller deleier i, har dessuten bidratt med betydelig skatt.

Flatere skatt

Bjørn Rune Gjelsten sier han i hovedsak er fornøyd med det norske skattesystemet når det gjelder forretningsdrift og næringsvirksomhet, men han mener det bør tilstrebes en flatere skatt.

- Det beste ville være å finne en modell for utjevning av skatt på lønnsinntekt og kapitalinntekt. Det ville vært enklere og mer rettferdig. Rundt 30 prosent flat skatt ville trolig vært et bra utgangspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer