...men nå får Frp skamros

Som ung, sint og mørkerød sang SV-leder Kristin Halvorsen for full hals om gjelding av den store fienden Carl I. Hagen. Nå har hun bidratt til å gjøre Frp-formannen mer potent enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én ting er sikkert. Mye er forandret i norsk politikk. Kristin Halvorsen hadde kanskje sikkert gitt deg en midt i trynet dersom du for 15- 20 år siden hardnakket hadde påstått at hun i framtida en gang ville lede pressekonferanser der hun delte ut ros og klapp på skulderen til Frp og Carl I. Hagen.

Den gangen begrenset omtalen av Carl I. Hagen seg til skjellsord og fengende kampsanger med brutalt innhold.

En revolusjon

Men den røde revolusjonen kom ikke. Nå har pipa fått en annen lyd. I går holdt SV pressekonferanse, og Halvorsen la fram en lang liste med saker som hadde fått gjennomslag i Stortinget i vår. Juvelen i krona er barnehageavtalen som kom til etter tette, grundige og hemmelige forhandlinger med Frp.

- Fremskrittspartiet har vært saklige, ryddige og all right å forholde seg til i denne saken, var vitnemålet SV-nestleder Øystein Djupedal utstedte i går.

På spørsmål til Kristin Halvorsen om SV ikke lenger hadde noen prinsipielle motforestillinger om å samarbeide tett med Frp, var det ikke mulig å få et konkret svar.

Barnefengsel

- Vi har ingen problemer med å samarbeide med Frp når de blir enige i vår politikk. Husk at vi nå har fått gjennomslag for en av våre viktigste saker de siste 25 åra. For lenge siden kunne vi oppleve å stå på stands under valgkampen og nærmest bli spyttet på fordi vi ville ha barnehage til alle. Noen kalte det for barnefengsel.

- Kan det likevel hende at dere nå har gjort en hovedjobb for å gjøre Frp stuereint i norsk politikk?

- Nei. Tenk om vi skulle gjort det motsatte - løpt fra egne standpunkter fordi Frp ble enige med oss. Da hadde ikke velgerne skjønt noen ting, slår SV-leder Halvorsen hardt og kontant tilbake.

Hamskiftet

I går forklarte SV-lederen gjennomslagene i Stortinget med det gode valgresultatet i fjor og strategiskiftet som begynte i 1997.

- Vi bestemte oss for å være et viktig og innflytelsesrikt parti. Vi skulle være mer opptatt av å presentere egen politikk enn å rakke ned på andre. På landsmøtet i 2001 var det full enighet om dette, og vi kunne gå ut fra landsmøtesalen som et samlet parti, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

2002: SV-leder Kristin Halvorsen truer ikke lenger med å «gjelde» Carl I. Hagen.