Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

... men noen satser på julebord (og røyk) på gata

I år får du servert julebordet på gata om du vil. Flere restauranter satser på helårs uteservering for å unngå konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Barer og restauranter lever av røykere. Skal vi overleve, må vi tilrettelegge for dem. Slik er det bare, sier John Andresen, daglig leder ved Mona Lisa bar og restaurant i Grensen i Oslo.

Sammen med innehaver Virani viser han oss den nye uterestauranten på gateplan. En tilsvarende bygges i etablissementets andre etasje. Virani har investert nær en halv million kroner i oppvarmingstiltak, og regner med daglige strømregninger på ca. 2000 kroner som følge av satsingen. Varmekabler på til sammen 120 000 watt sørger for at du er varm på beina, mens sterke stråleovner under markisene gir en behagelig temperatur i lufta. I hvert fall nå i oktober. I går var det 6-7 plussgrader i hovedstaden, og Mona Lisas uterestaurant var full av folk.

-  Verre blir et kanskje midt i julebordssesongen?

-  Nei da, vi vil servere både lutefisk, pinnekjøtt og annen mat ute, vi. Vi regner med at det skal gå bra under temperaturer ned mot 4 minusgrader. Men det er klart, blåser det opp til storm, blir det i luftigste laget å sitte her. Da kan man jo heller spise inne og gå hit ut for å ta seg en røyk, smiler Andresen. Han er dansk, rister på hodet av den norske røykeloven, og spår et konkursras i bransjen som følge av at røykerne stenges ute.

-  Det er greit å forby røyking innendørs på steder som i California, der de klimatiske forholdene gjør at man kan sitte ute året rundt. Verre er det her i nord, der alt foregår inne vinterstid.

-  Vi har ikke sett så mye til alle de sunne menneskene som skulle innta utestedene bare de ble røykfrie, humrer Virani. Da reglene om røykfrie soner i restaurantene kom, investerte han 2,5 millioner i et kraftig ventilasjonsanlegg. Nå er det ikke lenger bruk for anlegges kapasitet.

Han forteller at Arbeidstilsynet har vært på inspeksjon og godkjent fortausrestauranten, der det altså er lov til både å røyke, spise og drikke. Men bare til 23.30.

-  Det er jo ikke lov å ha uteserveringen åpen lenger i Norge. Da må gjestene gå inn. Men de kan gå ut hit for å røyke, men da må de stå, og uten noe glass i hånda. Det skal ikke være lett, sukker inderen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media