LYKKETALL: Øyer-ordfører Mari Botterud er født og oppvokst på Tretten. - Det er et lykketall for meg, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LYKKETALL: Øyer-ordfører Mari Botterud er født og oppvokst på Tretten. - Det er et lykketall for meg, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

... men på Tretten er 13 et lykketall

På Tretten i Gudbrandsdalen bekymrer de seg ikke stort for gammel overtro knyttet til tallet 13.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRETTEN (Dagbladet): I Øyer kommune i Gudbrandsdalen, midt mellom de populære skisentrene Hafjell, Kvitfjell og Skeikampen, ligger tettstedet Tretten.

Her bekymrer de seg ikke mye for overtro knyttet til ulykkestallet 13, ifølge Øyer-ordfører Mari Botterud.

- Du vet, jeg er født og oppvokst på Tretten, så det er jo hjemstedet mitt. Sånn sett må jeg si at 13 er et lykketall for meg, sier hun til Dagbladet.

- Hadde jeg ikke trivdes der, hadde jeg jo flyttet, så det er et veldig godt sted å bo.

Ikke overtroisk Botterud framhever at Tretten er et passe stort lokalsamfunn, med et aktivt foreningsliv, nærhet til fjellet og tilstrekkelig tilbud av dagligvarebutikker. I tillegg har Tine en stor fabrikk på Tretten, hvor de blant annet produserer Fjordlands rømmegrøt, sauser, pasta og smøreoster, noe som bidrar til viktige arbeidsplasser for kommunen.

- Overtro tror jeg ikke at vi er noe opptatt av. Tretten er hjemstedet vårt. Jeg får snakke for meg selv, men jeg bryr meg i hvert fall ikke om overtro, sier hun.

- Vil dere markere 2013 i Tretten?

- Det har vi ikke snakket om, men nå setter du meg på en idé. Jeg vet det skal være et stort sangerstevne her i år, det blir jo en slags markering, men jeg hadde kulturskolerektor her i dag, så kanskje jeg burde gi ham den ideen.

Ulykkesbil Den aller første bilen som kom til Norge i 1895, en Benz Phaeton, kom til Tretten og skulle fungere som en forlengelse av jernbanen nordover dalen.

Bilen kjørte i fast rute mellom Tretten og Ringebu fra 1896, men ble rammet av uhell.

Etter kort tid gikk den ut av drift både på grunn av stadig tilbakevendende motorproblemer og vanskelige møter med hestekjøretøyer langs veien, ifølge Teknisk Museum.

HYTTE 13: På Baadstø Gjestgiveri finnes både rom og hytte 13. Det er også lykketallet til daglig leder Elin Dagny Baadstø Fossheim. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HYTTE 13: På Baadstø Gjestgiveri finnes både rom og hytte 13. Det er også lykketallet til daglig leder Elin Dagny Baadstø Fossheim. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- For meg betyr det ikke tallet 13 så mye annet enn at det er navnet på hjemstedet mitt. Jeg tror ikke det er mange som bryr seg om det overtroiske her, sier innbygger Torstein Hansen.

Rom 13 på Tretten - Hva tenker du om at flyselskaper og hoteller unngår tallet 13?

- Nei, det er vel litt historiske og overtroiske tanker, men jeg tror ikke jeg hadde brydd meg så mye om jeg hadde sittet på rad 13 på et fly. De som sitter på rad 13 har vel like gode sjanser for å komme fram som de på rad 12, sier han tørt.

På Bådstø gjestgiveri og camping på Tretten har de på ingen måte styrt unna ulykkestallet.

Her finnes både hytte og rom nummer 13, som også er daglig leder Elin Dagny Bådstø Fossheims lykketall.

- De fleste som får hytte nummer 13 legger ikke noe vekt på dette som ulykkestall. Gjestene ikke redde for å bo på rom 13, så det er ikke noe problem, sier hun.

IKKE TRETTE AV TRETTEN: Midt mellom skisentrene Hafjell, Kvitfjell og Skeikampen ligger tettstedet Tretten. Lokalbefolkningen her har et avslappet forhold til overtro knyttet til tallet 13. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE TRETTE AV TRETTEN: Midt mellom skisentrene Hafjell, Kvitfjell og Skeikampen ligger tettstedet Tretten. Lokalbefolkningen her har et avslappet forhold til overtro knyttet til tallet 13. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer