...men problemene står i kø for mulla Krekar

Norske myndigheter ble fullstendig tatt på senga da mulla Krekar ble løslatt. Løslatelsen løser ingen problemer verken for Krekar eller norske myndigheter. Tvert om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste opprettholder siktelsen som ble reist mot ham i fjor høst for å ha forbindelse med «en privat organisasjon av militær karakter». I tillegg har justisminister Odd Einar Dørum besluttet å oversende utleveringsbegjæringen fra Jordan til Riksadvokaten for videre behandling.

Kommunaldepartementet har fortsatt Krekars sak til behandling, og har gitt ham et varsel om at han kan miste sine norske reisedokumenter fordi han har oppholdt seg i Norge på falske vilkår.

Han har også fått varsel om at han kan risikere å bli utvist fordi han vurderes som en sikkerhetsrisiko.

Er fortsatt siktet

Politiets sikkerhetstjeneste valgte i går ikke å pågripe mulla Krekar da han kom til Gardermoen.

- Vi vil vente noen dager før vi tar kontakt med ham, sier politiadvokat Unni Fries.

- Er det fordi dere vil vurdere grunnlaget for løslatelsen i Nederland?

- Nei, det gjelder jo en narkotikasak, men bortsett fra at jeg kan bekrefte at siktelsen mot ham er opprettholdt kan jeg ikke kommentere hvorfor vi har valgt å vente et par dager i forbindelse med etterforskningen, sier Fries.

Dødsstraff i Jordan

Selv om nederlandske myndigheter ikke har funnet grunnlag for å utlevere mulla Krekar til Jordan vil norske myndigheter ha en ny gjennomgang av saken.

Nederland valgte å sende Krekar til Norge etter at Jordan ikke ville svare på spørsmål om hvilke konkrete lover i landets narkotikalovgivning Krekar hadde brutt .

Utlevering til Jordan er neppe en aktuell problemstilling i Norge heller. Narkotikaforbrytelser kan gi dødsstraff i Jordan, og Norge kan ikke utlevere personer som risikerer dødsstraff i landet de blir utlevert til.

Ansar al-Islam-gruppa

Siktelsen Politiets sikkerhetstjeneste har reist mot mulla Krekar er knyttet til den militante gruppa Ansar al-Islam, som har tilhold i Nord-Irak. Mulla Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, har vært gruppens leder, men etter at han ble fengslet skal mulla Mohammad Hasan ha overtatt lederskapet.

Ifølge en tyrkisk journalist skal gruppen nå ha 2000 menn under våpen. Den tyrkiske journalisten, Namik Durujan, besøkte gruppas hovedkvarter forrige uke, og forteller at lederen åpen skrøt av at de hadde lagre av dødelige kjemikalier. Lederen truet også med at Ansar al-Islam ville angripe amerikanske styrker hvis de invaderer Irak for å styrte Saddam Hussein.