.. men Russland sier nei

Amerikanerne er klare for krig. Men Russland ser ingen som helst grunn til å angripe nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Frankrikes president Jacques Chirac og Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder gjentok at de ville samarbeide for å hindre krig, også etter at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld onsdag kritiserte dem for å tilhøre «det gamle Europa».

- Vi er begge av den oppfatning, og Frankrikes president sa det ganske tydelig i går, at man aldri kan akseptere at krig beskrives som «uunngåelig», sa Schröder med Chirac ved sin side i Berlin torsdag.

Også Russland og Kina uttrykte sin misnøye med den amerikanske kursen og signaliserte dermed at heller ikke de for tiden er beredt til å legitimere bruk av væpnet makt.

President Vladimir Putin sa at mye var avhengig av våpeninspektørenes rapport som presenteres mandag.

- Det er ingen grunn til å gå til et militært angrep på Irak, sa Russlands utenriksminister Igor Ivanov torsdag.

- Vi håper ingen land vil gå til aksjon alene og utenfor FNs avgjørelser, forklarte Ivanov etter samtaler med EU-delegater i Aten torsdag.

- Dersom det skjer, vil Russland gjøre det landet kan for å bringe saken tilbake i diplomatiske kanaler. Vi mener inspektørene må fortsette med arbeidet sitt, og jeg gjentar at vi tror det finnes politiske og diplomatiske løsninger på denne saken, la Igor Ivanov til.

Klare til innsats

De amerikanske styrkene i Golf-regionen vil være klare til innsats i det øyeblikket president George W. Bush gir marsjordre. Det kan skje allerede om tre uker, skriver avisen The New York Times.

Den militære ledelse og regjeringen i Washington er enige om at 150.000 amerikanske soldater er tilstrekkelig, selv om USA må gjøre jobben alene. I tillegg vil USA ha 100.000 mann i beredskap ved baser i USA og Europa.

Det er kun Storbritannia og USA som har sendt styrker til Golfen. Hvis en offensiv settes i gang i siste halvdel av februar, vil det neppe bli særlig flere land som slutter seg til.

Den amerikanske slagkraften bygges opp rundt fem hangarskipsgrupper, minst fire hærdivisjoner, marinekorpsets utrykningsdivisjon og flyvåpenets mest moderne jager- og bombefly.

Hovedtyngden av den amerikanske angrepsstyrken utplasseres i Kuwait, som vil være vertsland for minst 100.000 soldater når hele styrken er på plass. Etter at USAs avanserte flystyrker har bombet irakiske stillinger over en viss periode, vil bakkestyrkene sette seg i bevegelse.

- Ikke alene

USAs utenriksminister Colin Powell svarte på Bush-administrasjonens vegne torsdag kveld at USA ikke er bekymret for å føre en krig mot Irak alene, og at det fortsatt ikke var avgjort om USA vil be om en ny Irak-resolusjon i Sikkerhetsrådet.

- Jeg tror ikke vi behøver å bekymre oss for å gjøre det alene, sa Powell på en pressekonferanse med Storbritannias utenriksminister Jack Straw.

Om en ny FN-resolusjon om Irak svarte han:

- Jeg tror det er et åpent spørsmål akkurat nå.

En talsmann for Det hvite hus sa torsdag at Storbritannia, Italia, Spania og østeuropeiske land støttet USA.

Reaksjoner

En rekke franske og tyske politikere har reagert sterkt på forsvarsminister Rumsfelds uttalelse.

- Dere tenker på Europa som Tyskland og Frankrike. Jeg tror det er det gamle Europa, sa Rumsfeld til journalister.

- Hvis dere ser på hele Europa i dag, har senteret flyttet seg lenger øst.

- Vi har et Europa som ser mot framtiden, svarte Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin.

Frankrikes miljøvernminister Roselyne Bachelot brukte uttrykket «cambronne» for å karakterisere Rumsfelds bemerkninger. «Cambronne» er et pent synonym for dritt.

(NTB)

SIER NEI: Både Frankrike og Tyskland sier foreløpig nei til å erklære krig mot Irak. USA er rasende over holdningen i de europeiske stormaktene.
GEORGE BUSH og Donald Rumsfeld synes at Irak har fått nok tid.