Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men sjefene får 20 millioner i bonus

Sjefene i SAS kan forberede seg på bonusfest. Det kriserammede flyselskapet deler ut 20 millioner kroner i bonus til 250 av sine ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snitt vil SAS-sjefene motta om lag 80000 kroner hver i belønning.

Utbetalingene finner sted til tross for at 2001 var et av de svarteste åra i selskapets historie.

Informasjonsdirektør Henry Sténson bekrefter overfor Dagbladet at bonusutbetalingen er rett rundt hjørnet.

- Den endelige summen er ikke helt klar ennå, men det dreier seg om 20 millioner kroner som fordeles på 250 personer, sier Sténson.

Kanskje 40 mill.

Ifølge andre velinformerte kilder internt i SAS, er 20 millioner kroner et minimum. En kilde hevder at bonusutbetalingene vil ende på rundt 40 millioner kroner totalt.

Sténson avviser dette.

Samtlige av de 250 lederne i Norge, Danmark og Sverige har inngått skriftlige bonuskontrakter med selskapet. I kontraktene loves de penger dersom konkrete mål oppnås.

- Målene er satt opp på forhånd. Dette er veldig nøye regulert, framholder informasjonsdirektøren.

For noen kan det dreie seg om å lykkes i å effektivisere en avdeling, for andre kan målet være å etterutdanne sine medarbeidere.

Annus horribilis

Utbetalingene skjer i en svært turbulent tid for SAS og resten av verdens luftfart. Neste uke legger flyselskapet fram resultatet for 2001 - det blir ikke lystig lesning.

Trolig gikk SAS med et underskudd på om lag 1,7 milliarder kroner i fjor.

I tillegg har ledelsen varslet kraftig slanking av staben. I alt skal 2500 ansatte sies opp. De kommer på toppen av de 1000 som gikk mer eller mindre frivillig før jul.

At selskapet også sliter med misnøye rundt kutt i rutetilbudet her i landet, gjør ikke situasjonen bedre.

Men bonusene utbetales uansett.

- Dette handler om hvordan man ser på kontraktene man har med sine medarbeidere, slår informasjonsdirektør Henry Sténson fast.

- Kontraktene gjelder

- Bryter vi avtaler, blir folk sure. Man må stå for sine kontrakter. Husk og-så at vi konkurrerer med andre sel-skaper om godt personell.

Lønnssystemet for de 250 SAS-sjefene er bygd opp med en bevegelig og en fast lønnsdel. Den bevegelige delen - bonusen - ville blitt enda større dersom selskapets økonomiske resultater hadde vært gode.

Summene som nå utbetales, baserer seg utelukkende på at andre mål enn de økonomiske er oppnådd.

For å sukre pillen overfor en mulig kritisk opinion, har SAS bestemt at den faste delen av sjefenes lønn ikke skal oppjusteres i 2002.

- Vi forstår at det er viktig med symbolikk, vi også. Derfor har vi gjort en lønnsrevisjon som innebærer at det ikke vil bli gitt noen tillegg i 2002, sier Henry Sténson.

Hele Norges coronakart