- Men slipper vi ut i dag eller ikke?

Ikke engang advokaten til Sven Erik Berger (49) klarer å forklare rettssystemet som har gjort ham til barnedrapssiktet.

LOST IN TRANSLATION: Sven Erik Berger prøvde i går å nå advokaten sin med tekstmeldinger etter at nordmannen ennå var forvirret etter et "oppklarende" møte. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
LOST IN TRANSLATION: Sven Erik Berger prøvde i går å nå advokaten sin med tekstmeldinger etter at nordmannen ennå var forvirret etter et "oppklarende" møte. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU: Sven Erik Berger er siktet for å ha drept en seksåring på brutalt vis, men må le av og til.

- Det er jo komplett surrealistisk dette her. Men jeg kan ikke bare se det utenfra som dere, jeg er dessverre en av hovedpersonene, sier kongsbergmannen til Dagbladet.

Helsefrykt Som et slags høydepunkt på den sjuende dagen i det filippinske rettssystemet, misforsto han i går et rettsmøte som at han og forloveden Karen Castro Esdrelon kunne bli frigitt mot kausjon etter bare noen timer.

- Men, slipper vi ut i dag eller ikke?, spurte Berger forsvarsadvokat Salvador Salima på telefon i går kveld - uten å få et klart svar.

I stedet måtte paret rigge seg til for å tilbringe enda flere dager på madrasser og kontorstoler i politiledelsens møtelokale, som for første gang benyttes som varetektsfengsel. I et sårbart øyeblikk forteller en politileder til Dagbladet at han er oppriktig bekymret for parets helse, og at han personlig har stått vakt utenfor "soverommet" nattestid fordi Berger pustet skremmende tungt.

Nordmannen ble kjørt til sykehus med feber og hodesmerter i går, men endte natta hos politiet igjen etter en legesjekk.

Avgrunnen
Det føderale politiets undersøkelser, som slår hull på teorien til drapsetterforskerne fordi paret har alibi, skal nå formelt  være overlevert påtaleansvarlig. Derfor blir kanskje siktelsen satt til side av en statsadvokat på mandag eller tirsdag, eller onsdag, men kanskje ikke.

- Så lenge jeg ikke råtner i et fengsel her nede, er det greit å vente noen dager til. Men jeg føler jo at vi nærmer oss avgrunnen, sier Berger. Han er optimistisk, men klarer ikke helt å gi slipp på frykten for å ende opp på tiltalebenken i årelange rettsrunder rigget av en prestisjedrevet politistyrke.

I budsjettsesongen i fjor høst klagde elitestyrken SRU i Cebu-politiet over at de bare hadde seks automatvåpen totalt. Denne uka har rundt fire av disse våpnene hengt rundt halsen på de svartkledde politifolkene som er tilkalt til provinshovedkvarteret. De kjeder vettet av seg mens de stadig mer halvhjertet vokter den delvis bevegelseshemmede norske systemingeniøren  og hans sykepleierkjæreste.

Hun har gitt visumsøknaden sin til den norske konsulen og ambassadeattacheen som besøkte paret torsdag, og håper på framskyndet saksbehandling.

- Om vi omsider blir løslatt, drar jeg ikke fra dette landet uten Karen, sier Berger.