Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men sol og varme må vente

ALFAZ DEL PI (Dagbladet): Med rødvin i glassene koste sosialminister Guri Ingebrigtsen og Frp's John Alvheim seg sammen med Syden-pensjonist Olga Marie Mikalsen på Sagenehjemmet i Spania i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tolv beboerne ved Sagenehjemmet kan sitte ute nesten hele året og bestemme selv når de vil legge seg og stå opp. Samtidig har de tryggheten fra norske pleiere. Varmen får giktbrudne til å rette seg opp, astmatikere til å puste lettere og andre pleietrengende til å føle seg bedre - til tross for sykdom.

Men sosialministeren vil fortsatt ikke gi klarsignal for at flere skal få oppleve varmen på et sykehjem i Syden.

Kommuner i kø

Kommuner står i kø for å benytte seg av Husbankens gunstige tilskudd til omsorgsboliger for sine eldre. Men sosialministeren har ikke bestemt seg for om de får lov.

- Jeg vil verken si ja eller nei før jeg i høst ser hvor mye penger vi har igjen fra eldrereformen som startet i 1997. Det er cirka 10 milliarder kroner igjen som skal investeres, og vi må vurdere om det er riktig at pengene brukes i utlandet. Det er til sjuende og sist et politisk spørsmål, sier sosialministeren.

Tvang

De juridiske konsekvensene som Justisdepartementet nå utreder, er overstigelige hindre. De to viktigste er hvordan tilsynet skal skje og bruken av tvang overfor beboere i utlandet. John Alvheim, som er leder av sosialkomiteen, har mer penger å love bort.

- I likhet med sosialministeren tror jeg ikke dette passer for alle eldre, men vi må finne ordninger som gjør det mulig for dem som vil, sier han. Olga Marie Mikalsen, den lyriske alten som ble berømt i høy alder for Solo-reklamen, setter pris på oppmerksomheten fra hovedstaden.

- Om jeg velger Frp eller Ap? Jeg tar begge, jeg!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media