Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Men statsministeren har betalt tv-lisensen

Svart arbeidskraft - betalte ikke tv-lisens - tuklet med etterlønn. Hvilke etiske krav bør vi stille til statsråders tidligere liv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Ta vår statsrådtest!

  (Dagbladet.no): Foreløpig må den nye svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt svare for "ungdomssyndene" til fire av sine statsråder. Verken statsministeren selv eller politiske kommentatorer i nabolandet mener at valgvinnerne tåler bråk om økonomisk etikk før regjeringens arbeid kommer i gang.

  Allerede på fredag, bare minutter etter at statsminister Fredrik Reinfeldt viste fram landets nye regjering, kunne man ane hvilken retning dette ville ta.

  Sport? Nå tuller du?, var kulturminister Cecilia Stegö Chilós første kommentar da nyhetsbyrået TT stilte spørsmål om idrettsdelen i den nye jobben hennes.

  I går kveld håpet Reinfeldt det var slutt da han endelig kommenterte bråket rundt sine tre statsråder som ikke har betalt tv-lisens eller har betalt barnepass svart - eller begge deler.

  -Ja, jeg har betalt tv-lisens selv, og det skal alle gjøre, sa Reinfeldt.

  I dag starter Reinfeldt arbeidsdagen med at tre lisensvegrere i regjeringen trolig blir politianmeldt av Radiotjänst, som har ansvaret for å kasserere inn lisenspengene. Alle som kjøper tv i Sverige må melde fra til Radiotjänst innen 15 dager og betale lisens.

  Ministerne er allerede politianmeldt av privatpersoner, og må trolig forklare seg i politiavhør.

  Glemte inntekter
  Og fjerde statsråd ut i svensk høststorm er miljøminister Andreas Carlgren, som lot være å oppgi at han hadde inntekter fra Centerpartiet og som styremedlem i selskapet Vin & Sprit da han gikk ut av Riksdagen i 1998. Dermed fikk han 130.000 kroner for mye utbetalt i etterlønn som folkevalgt.

  Miljøministeren forklarte først at han ikke trodde slike inntekter skulle oppgis. Seinere har han lagt alle tallene på bordet og betalt pengene tilbake. Saken var tema i nyhetsmagasinet Ekot i Sveriges Radio i går kveld. Carlgren fortalte at han hadde oppgitt alle inntektene og betalt tilbake på eget inititiv da han ble klar over hvordan reglene var.

  Ekot hadde flere anonyme kilder på at miljøministeren ikke betalte tilbake før han ble truet med erstatningssøksmål. Da koplet Carlgren ut sin egen telefon og meddelte knapt gjennom pressesekretæren der ingen fra hans eget parti hadde oppfrodret han til å ordne opp i saken.

  Etterbetalte 20.000 kroner
  Så avslørte Dagens Nyheter at ministeren med ansvar for Sveriges radio ikke har betalt lisensavgift på 16 år. Hun skyldte først på at hun hadde flyttet inn og ut av Sverige - på tross av at familien har hatt fast adresse i hjemlandet siden.

  Familien har hatt en markant parabolantenne på taket av sine svenske bolig i flere år, men kulturministerens mann meldte først fra om at de har tv-apparat i forbindelse med utnevningen til ministerposten.

  I går ble det kjent at kulturministeren hadde etterbetalt 20.000 kroner i lisensavgift. Hun var utilgjengelig for kommentarer fram til en pressekonferanse hennes eget departement hadde invitert til. Dit kom kulturministeren selv 20 minutter for seint, beklaget, men nektet og svare på spørsmål - og gikk.

  Promillekjøring også
  Handelsminister Maria Borelius måtte gråtkvalt innrømme at hun hadde betalt svart for barnepass. Først forklarte hun at årsaken var dårlig økonomi. Men hun la seg flat da hun seinere ble konfrontert med at hun og mannen hadde inntekter for til sammen 16 millioner kroner de årene svartbetalingen gjaldt.

  Og for å bli ferdig med gammelt grums i samme slengen: hun fortalte på eget initiativ at hun hadde promillekjørt med bil da hun var 18 år gammel.

  Også kulturminister Cecilia Stegö Chilr innrømmet i løpet av gårsdagen at hun hadde betalt svart for barnepass.

  Infrastrukturminister Åsa Torstensson har heller ikke betalt tv-lisens. Men hun sier det er fordi hun ikke har tv. Den forklaringen fører også til høye øyenbryn i nabolandet.

  - Det er helt usannsynlig at en som er aktiv i politikken ikke har tv. Det er den viktigste informasjonskilden i dag. Det må være vanskelig å være uten tv, som formidler et bilde av hvordan mennesker har det i dag, sier Lars Nord, professor i politisk kommunikasjon til Expressen.se.

  Uansett om de har tv eller ikke, synes flere av de svenske avisleserne at den nye regjeringen går en hvilken som helst tv-komedie en høy gang.

  - Dette er en praktskandale, synes leserne til Aftonbladet.se.

  PS! Den svenske regjeringen tiltrådde for øvrig for seks dager siden. Mye tyder på at svenske pressefolk går en interessant tid i møte.

  De svenske avisene Expressen og Aftonbladet har mye mer om saken.

  Likte ikke programmene
  I går kveld dukket den tredje svenske statsråden med lisensvegring opp på arenaen. Migrasjonsminister Tobias Billström hadde ikke betalt lisensavgift i 10 år. Han forklarte at han ikke betalte av idelogiske årsaker. Han likte ikke programmene verken til det statlige radio- eller tv-selskapet. Men nå liker han både Sveriges Radio og SVT bedre - og skal betale sin lovpålagte lisens.

  Hvor strenge krav bør vi stille til statsråder i forhold til andre samfunnsborgere?

 • Ta vår statsrådtest!
 SMILTE FREDAG: Stemningen var høy da statsminister Fredrik Reinfeldt presenterte sin regjering fredag. Men det gikk ikke mange dagene før de første skyene dukekt opp i horisonten. Foto: Reuters/Scanpix.
SMILTE FREDAG: Stemningen var høy da statsminister Fredrik Reinfeldt presenterte sin regjering fredag. Men det gikk ikke mange dagene før de første skyene dukekt opp i horisonten. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer
image: Men statsministeren har betalt tv-lisensen
TØFF START: Like etter utnevnelsen sist fredag overrasket den nye svenske kulturministeren Cecilia Stegö Chilò med ikke å vite at hun får ansvaret for idrett. Så kom det for dagen at hun ikke har betalt tv-lisens. Barnepass har hun betalt for, men det er svart.
SMILENDE START: Både statsminister Fredrik Reinfeldt og handelsminister Maria Borelius smilte om kapp med sola da den nye svenske regjeringen var klar fredag. De siste dagene har de ikke smilt like mye.