Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men stemmen min får du aldri

NRK-kjendisen Pål Bang-Hansen krever sin tidligere NRK-kollega Svein Torgersen, nå programsjef i P4, dømt for å ha sendt et reklameinnslag der Bang-Hansens stemme blir etterliknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg finner meg ikke i å bli misbrukt på denne måten. Hvis ikke dette stoppes nå, ender jeg snart opp i reklamer for bleier eller bind, sier Bang-Hansen.

Det var ved juletider i fjor at P4 sendte en radioreklame for firmaet Ekstra Film AS, der en stemme - umiskjennelig lik Bang-Hansens - skryter av firmaets tjenester. NRKs kjente filmjournalist ble aldri spurt om samtykke til dette.

«Misbrukt»

- Jeg finner meg utmerket godt i å bli parodiert, men ikke i å bli misbrukt til å reklamere for produkter som jeg ikke har noe forhold til, sa Pål Bang-Hansen da søksmålet han har rettet mot P4, Ekstra Film AS og reklamebyrået Både Og ble behandlet av Oslo byrett i går.

Byretten må bryte ny juridisk grunn i denne saken: Det finnes verken lover eller rettspraksis som sier noe om man kan bruke imitasjoner i radioreklame - uten å spørre "offeret" på forhånd.

  - Hadde man derimot brukt et bilde av Bang-Hansen i en reklame uten å spørre om samtykke, ville det vært lovstridig. Spørsmålet er om det, fordi det skjer på radio, skal være fritt fram å snylte på andre menneskers omdømme for å oppnå egen vinning, sa Morten Krohnstad, Pål Bang-Hansens prosessfullmektig.

- Morsom parodi

De saksøkte påberoper seg ytringsfriheten:

  - Dessuten er det vel ingen som tror at det virkelig er Pål Bang-Hansen som snakker i denne reklamen. Hele poenget er jo at den skal framstå som en morsom parodi, sa Nils Eivind Risvand, de saksøktes prosessfullmektig.

  Bang-Hansen kunne imidlertid vise til flere personer som påstår at de har hørt ham på P4. Reklamen ble sendt 56 ganger.

  Som NRK-ansatt har Bang-Hansen ikke lov til å delta i reklame, av hensyn til NRKs troverdighet og hans egen integritet som filmjournalist.

«Kurant sak»

- Det aksepterer jeg fullt ut, og de to-tre gangene jeg har reklamert for noe - det har vært bøker og gamle kvalitetsfilmer - har jeg alltid hatt tillatelse fra NRK-ledelsen, sa Bang-Hansen.

  Pål Bang-Hansen er ikke den eneste NRK-kjendisen som er imitert i radioreklame: Hans Wilhelm Steinfeld, Odd Karsten Tveit, Vidar Theisen, Kristen Gislefoss, Sølve Grotmol, Herbjørn Sørebø og Einar Førde har alle fått sine stemmer etterliknet i reklamer på P4.

  - At ingen av disse har gått til retten tidligere, viser at de ikke har følt reklamen som krenkende, sa Risvand.

- En ny Just Nilsen?

P4s programsjef, Svein Torgersen, sa det slik:

  - Reklamen med Pål Bang-Hansen er en helt kurant sak, som det aldri var snakk om ikke å sende.

  Men Bang-Hansen frykter for framtida:

- Hva om det kommer en ny Rolf Just Nilsen, som imiterte folk så godt at de ikke hørte forskjell selv? Jeg vil forhindre at han skal kunne sitte i P4 og bruke min stemme til å selge hva det skal være.

PÅ TALEFOT: Pål Bang-Hansen (t.h.) ... håndhilser på sin tidligere NRK-kollega Svein Torgersen før rettsmøtet i Oslo Byrett i går. I midten de saksøktes prosessfullmektig, Nils Eivind Risvand.