... men sykepleierne raser

Mens lærerne jubler, raser sykepleierne og andre langtidsutdannede. Etter sykepleiernes beregninger var tilbudet til dem 4000 kroner lavere enn gjennomsnittet i kommunesektoren.- Dette er helt utrolig. Vi har en arbeidsgiver som er helt inkompetent, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleierne som er det største forbundet i AF var aldri i tvil om at de måtte si nei denne gangen.

- Det var ikke mulig for oss å godta et slikt tilbud. Mens snittet i kommunesektoren er tillegg på 18 000 kroner, har sykepleierne fått 14 000 kroner. Sykepleierne, som er er stor mangel på og som «alle» har sagt de vil prioritere i år, vi får mindre enn de andre! Dette er helt oppsiktsvekkende. Vet arbeidsgiverne hva de gjør, spør en mektig provosert forbundsleder.

- Alle har snakket om at sykepleierne måtte få et løft i år. Kommunene er på desperat jakt etter sykepleiere. Samtidig er 10 000 ute av yrket, og nesten 50 prosent på deltid. Dette oppgjøret gjør ikke situasjonen bedre, tvert imot. Jeg antar det blir bråk i egne rekker hos kommunene, som ikke klarer å få tak i sykepleiere, sier Dåvåy.

Selv om det var «positive signaler» for lærerne organisert i AF, kunne heller ikke AF-Stat si ja til skissen fra riksmeklingsmann Reidar Webster natt til i går. Noen timer senere stengte han og AF-leder Magne Songvoll skoler og sendte 5000 AF-medlemmer ut i en streik som kan være fånyttes.

- Vi hadde ikke noe valg. Vi måtte markere protest mot at man ikke heller denne gangen brukte muligheten til en snuoperasjon for utdanningsgruppene, sier Folkestad, som innser at det blir vanskelig å «selge» en streik når man sa nei takk til tillegg på 15 000-20 000 kroner.

- Det er en overgang til større tillegg for alle i år, men for oss er det bare en paralellforskyving av urimeligheten fra tidligere år. Det var rom for å gjøre noe annet, sier Folkestad.

- Jeg er klar over at andre grupper i offentlig sektor vil motsette seg at vi får mer, men det er ingen lov mot at vi kan få et annet resultat. Det er først og fremst profilen vi ikke er fornøyd med, sier Folkestad.