...men total taushet om norske soldater

Forsvarets overkommando legger fullstendig lokk på all informasjon om Norges krigsdeltakelse. Frykt for hevnangrep mot soldatene eller deres pårørende er en grunn til tausheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Grunnen til at vi ikke går ut med mer informasjon om de norske spesialstyrkene er hensynet til den operasjonelle og personelle sikkerheten. Mer informasjon kan medføre risiko for hevnangrep mot dem selv eller mot deres pårørende, sier kommandørkaptein Per Høiby ved informasjonsenheten i Forsvarets overkommando.

- Men USA går jo ut med informasjon fra dag til dag?

- De har flere tusen spesialsoldater, mens vi har et begrenset antall. Vi vet ikke hva slags oppdrag våre soldater kan bli sendt ut på, men sannsynligheten for at det er de samme soldatene er større for oss. Derfor er det også mye viktigere å skjerme vårt personell, sier Høiby.

Ingen døde

Han ønsker ikke å si om norske soldater deltar i kampene nå.

- Det eneste vi vil si er at norske spesialstyrker er i Afghanistan og at de har bidratt til den pågående operasjonen. Vi har så mye åpenhet som mulig.

- Er norske soldater drept eller skadd i krigen så langt?

- Ikke som vi er kjent med. Hvis norsk personell skulle dø i kamp, så ville allmennheten få vite det. Vi er heller ikke kjent med alvorlige skader. Forsvarets overkommando blir holdt løpende orientert om kampenes gang og de norske soldatenes bevegelser.

- Vi har en direkte spesialtelefon i felten, og får daglige rapporter, sier Høiby.

På krigsoppdrag

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold var i går ikke tilgjengelig for kommentarer, men sier dette gjennom sin pressetalskvinne Monica Dahlberg:

- Vi bekrefter at vi deltar i operasjonen sammen med USA, men kan ikke gå inn på hva de norske styrkene gjør fra dag til dag.

Hun forteller også at Stortinget orienteres når regjeringen finner det naturlig.

Ifølge britiske aviser deltar mer enn 200 norske, australske, franske, danske og tyske kommandosoldater i enten direkte krigsoppdrag eller i støttefunksjoner som å evakuere sårede og bringe forsyninger til fronten.