Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Men USA har bestemt seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bevismaterialet mot Irak som USAs utenriksminister Colin Powell i går la fram for FNs sikkerhetsråd var omfattende og urovekkende. Om vi overfører det til rettssalens språk, la aktor fram en sterk kjede av indisier, men ingen avgjørende, tekniske bevis. I rettssalen kreves det at indisiene er så overbevisende at de fjerner enhver fornuftig tvil. Colin Powell gjorde det helt klart at USA ikke er i tvil, og har avsagt dommen. USA har bestemt seg for å avvæpne Irak med makt og fjerne Saddam Hussein. Med en trussel som godt kan bli historisk, sa utenriksminister Powell at FN har valget mellom å velge handling sammen med USA, eller miste enhver betydning i internasjonal storpolitikk. Storbritannias utenriksminister Jack Straw utdypet denne trusselen ved å si at FN kan lide samme vanskjebne som Folkeforbundet i mellomkrigstida.
  • USA og Storbritannia presser hardt for å få Sikkerhetsrådet til å fatte en rask beslutning. Til tross for dette håper vi at det amerikanske etterretningsmaterialet nå vil bli stilt til rådighet for FNs våpeninspektører i sin fulle bredde. I første omgang kan Hans Blix og Mohamed ElBaradei inkludere informasjonen i den rapporten de skal gi til Sikkerhetsrådet den 14. februar. Deretter må våpeninspektørene få muligheten til å følge sporene som ligger i det amerikanske materialet, på bakken i Irak.
  • Sikkerhetsrådets resolusjon 1441 krever at Irak redegjør for sine våpenprogrammer og lagre av masseødeleggelsesvåpen. Hans Blix har slått fast at Saddam Hussein ikke har fulgt dette opp. Blix og ElBaradei får nå anledning til å konfrontere Saddam Hussein direkte med dette i Bagdad. Vi er enige med Frankrike, Tyskland, Russland og Kina i at denne prosessen må bli ført helt fram til en konklusjon som Sikkerhetsrådet deretter kan ta stilling til i form av en ny resolusjon.
  • Det er alvorlig og nedslående at Irak ikke samarbeider med det internasjonale samfunn om å finne en fredelig utgang på denne konflikten. Det forsterker denne negative utviklingen i konflikten at hypermakten USA undergraver FN ved sitt forsøk på å true fram en krig nå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media