Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...men var ikke hjertesyk

Alf Karlsen var helt frisk, men ble likevel hjerteoperert. I 26 år holdt legene det skjult. Først da han sluttet med hjertemedisin, stoppet hjerteanfallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Det er en utrolig historie som i går ble rullet opp i Skien og Porsgrunn tingrett. Den nå 58 år gamle uføre mannen krever millionerstatning på grunn av grov uaktsomhet fra Sykehuset Telemark.

Først ble Alf Karlsen hjerteoperert uten grunn. Så holdt legene tett om tabben.

I 26 år skal han ha blitt holdt for narr - og lagt inn akutt på sykehus seksti ganger med hjerteanfall!

Anfallene stoppet da han sluttet med hjertemedisinen han aldri skulle tatt.

- I alle år trodde jeg at jeg hadde en hjertesykdom.

- Jeg fikk ødelagt mitt liv mentalt og økonomisk. Når smertene kom i brystet, var jeg så redd at det hendte jeg satt i bilen på utsida av sykehuset for å få rask behandling. Til sammen har jeg havnet på sykehus med blålys seksti ganger, sa en bitter, beveget - men åpenhjertig og kampvillig Alf Karlsen i retten i går.

Legelojalitet

Advokat Guro Erikstein - tidligere pasientombud i Telemark - sa rett ut at hun mente sannheten ble holdt skjult for Alf Karlsen på grunn av lojalitet legene imellom. I 26 år levde han med en unødvendig frykt for en alvorlig hjertesykdom legene visste han ikke hadde. Til slutt kom sannheten for en dag.

Etter eget initiativ ble Karlsen i 1999 undersøkt på Feiring-klinikken utenfor Oslo. Der slo spesialistene fast at han ikke hadde og aldri hadde hatt noe feil med hjertet. Tvert imot - hjertet var friskt som bare det!

Dermed ble det slutt på betablokker og nitroglyserin for Alf Karlsen. Og hva skjedde?

- Jeg har ikke hatt smerter i brystet etterpå! konstaterte han i retten i går.

Landets yngste

Som den yngste her i landet ble han hjerteoperert på Ullevål sykehus i 1973.

Legene hadde konstatert en innsnevring på en av blodårene til hjertet. Det ble lagt inn en ekstra åre som skulle sikre blodforsyningen.

Noen få måneder seinere viste det seg at blodårene til hjertet fungerte helt normalt og at den kunstige åren ikke hadde noen funksjon.

Det ble slått fast at operasjonen hadde vært unødvendig. Legene visste det - men Alf Karlsen fikk ikke greie på sannheten.

Når han fikk brystsmerter, ble han lagt inn akutt og medisinert med hjertemedisiner. Gang etter gang. År etter år.

Sakkyndige spesialister har nå slått fast at smertene kan ha blitt skapt av hjertemedisinene han aldri skulle hatt. De kan også ha skyldtes rene psykiske reaksjoner på grunn av frykt.

- Jeg vil gjerne fortelle dette, sa Karlsen i retten i går:

- Nå har jeg skjønt at det aldri var noe feil med hjertet mitt. Men den gangen fikk jeg beskjed om at det kunne være ekstra farlig om behandling med hjertemedisiner ikke virket. Er det rart jeg var redd! De virket jo ikke.

- Unødvendig

Psykiater Agnar Aspaas og kardiolog Trond Holm er sakkyndige i saken. De skal forklare seg for retten i dag og kan bli helt sentrale for utfallet av den unike saken.

Etter det Dagbladet forstår, har kardiologen slått fast at medisineringen av Alf Karlsen skulle vært stoppet allerede i 1974 - noen måneder etter at det ble klart at operasjonen hadde vært unødvendig. Da visste legene om tabben.

Og det blir lagt fram dokumentasjon fra retten der det står svart på hvitt at den feilopererte pasienten ikke skulle få vite sannheten.

- Legene holdt tilbake informasjon av vesentlig betydning for rehabilitering av min klient. Ut fra legeetiske normer er det helt uforsvarlig, og direkte i strid med legeloven som ble innført i 1983, sa prosessfullmektig for Karlsen, advokat Guro Erikstein, i Skien og Porsgrunn tingrett i går.

- Hjerteløse

Tidligere har Alf Karlsen tapt en sak mot Ullevål sykehus han anla i 1999. Det skjedde på grunn av foreldelse. Operasjonen var gjennomført så tidlig som i 1973.

Nå er det Sykehuset Telemark som er saksøkt. Nå er det sentrale i saken all informasjon legene satt på, men som ble holdt tilbake for pasienten gjennom en årrekke. Advokat Erikstein avviser kontant at det da kan være snakk om foreldelse siden pasienten skal ha blitt ført bak lyset helt fram til langt ut på nittitallet.

Sykehusets prosessfullmektig, advokat Emil Thorkildsen, hevdet i retten i går at saken er foreldet og fant heller ingen grunn til å klandre legenes behandling av 58-åringen.

Det er uklart om behandlende lege i noen tilfeller trodde Karlsen hadde hjerteproblemer og ga ham medisiner for sikkerhets skyld. Men det er dokumentert at det allerede i 1974 blant få innvidde var kjent at han aldri skulle hatt noen hjerteoperasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media