Deborah Birx

Mener 130 000 døde unødvendig

Deborah Birx var Trumps corona-koordinator. Hun mener administrasjonen var «distrahert» av det kommende valget og opptrådte på en måte som førte til at over 130000 amerikanere døde unødvendig.

IKKE VENNER: Deborah Birx mener USAs daværende president, Donald Trump, kunne gjort langt mer for å hindre spredningen av coronaviruset. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
IKKE VENNER: Deborah Birx mener USAs daværende president, Donald Trump, kunne gjort langt mer for å hindre spredningen av coronaviruset. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

NEW YORK (Dagbladet): Det sa hun under en lukket høring i Kongressen tidligere denne måneden, ifølge Washington Post og New York Times.

Birx ble kjent for hele verden der hun satt med sine fargerike skjerf under daværende president Donald Trumps daglige pressekonferanser. Det var for eksempel hun Trump henvendte seg til da han luftet den spinnville ideen om å injisere blekemiddel for å stanse coronasmitten.

Birx var en svært respektert lege og ekspert på blant annet aids- og vaksineforskning da hun fikk rollen som koordinator for Trumps coronavirus-respons i 2020 og fram til hun gikk av i 2021.

UT MOT CORONAEKSPERT: Donald Trump kaller smittevernekspert Deborah Birx' sine nye uttalelser patetiske. Video: AP Vis mer

- Jeg følte at Det hvite hus hadde blitt noe selvtilfreds gjennom valgkampen, sa Birx da hun vitnet for granskerne i Kongressen, 12. og 13. oktober.

Intervjuet foregikk bak lukkede dører, men utdrag er nå offentliggjort.

Unødvendige dødsfall

Birx beskriver også i detalj råd hun ga til Det hvite hus, som de ikke fulgte. Det var blant annet en mye mer aggressiv testing av unge amerikanere, utvidet tilgang til virusbehandling og bedre distribusjon av vaksiner på eldresentre

Hun sier også at mer enn 130 000 amerikanere døde unødvendig, ifølge Washington Post. De kunne vært reddet gjennom raskere handling og bedre koordinering av offentlig kommunikasjon i løpet av den første smittebølgen, mener Birx.

- Jeg tror at dersom vi fullt ut hadde implementert munnbindpåbud, redusert innendørs servering, fått venner og familier til å forstå risikoen ved å samles i private hjem, og hadde vi økt testingen, hadde vi sannsynligvis redusert dødeligheten med 30 til 40 prosent, sier Birx.

Mer enn 735000 amerikanere har så langt død av coronarelaterte komplikasjoner siden mars 2020.

- Distraherte

Trump selv latterliggjorde flere ganger bruk av munnbind, og ga også blant annet uttrykk for at mer testing ville føre til flere smittetilfeller, som ikke ville se bra ut.

Hun mener mange i administrasjonen var mest opptatt av det var valgår.

- Valgåret tok folks tid og distraherte dem vekk fra pandemien, etter min personlige mening, sier Birx.

Fram mot presidentvalget i november i fjor møttes bare corona-teamet i Det hvite hus, ledet av visepresident Mike Pence, sporadisk. Trump, som selv var innlagt på sykehus med corona i oktober 2020 fortsatte å minimere alvoret rundt pandemien.

- Gjorde Trump alt han kunne for å prøve å hindre spredningen av viruset og redde liv under pandemien, spør granskerne.

- Nei. Jeg har sagt det til Det hvite hus generelt, og jeg mener jeg var veldig tydelig til presidenten om spesifikt hva jeg trengte at han gjorde, sier Birx.

KATASTROFE: Mandag 19. oktober holdt Donald Trump et telefonmøte med store deler av de ansatte i sin valgkampanje. Journalister lyttet og hørte han lange ut mot smittevernsekspert Anthony Fauci. Lyd: AP. Foto: NTB Vis mer

Ikke enig

En talsperson for Trump er imidlertid ikke enig.

- President Trump ledet en innsats uten sidestykke for å bekjempe coronaviruset på suksessfullt vis gjennom å levere PPE-utstyr, sykehussenger, behandlinger og tre vaksiner på rekordtid. Dessverre fortsatte ikke den nåværende administrasjonen med denne tilnærmingen, og flere liv har gått tapt fra covid i år enn gjennom hele 2020, men Fake News media legger ikke noe skyld på Joe Biden, sier Trumps talsperson, Liz Harrington, i en uttalelse til Washington Post.

Om lag 300 000 amerikanere har dødd av coronarelaterte sykdommer siden Biden ble president 20. januar.

I vitnemålet langet Birx også ut mot legen Scott Atlas, som ikke hadde noen erfaring med arbeid med smittsomme sykdommer, da han ble Trumps coronarådgiver etter opptredener på Fox News. Atlas argumentere for å la viruset spre seg gjennom friske deler av befolkningen for å bygge opp folks immunitet.

Advarte mot Atlas

Hun sier til granskerne at Atlas baserte seg på ufullstendig informasjon til å trekke farlige konklusjoner.

- Jeg advarte konstant på legemøtene om hvor dyp min bekymring var om Atlas' meninger, Atlas' tilgang, Atlas' teorier og hypoteser og dybden og bredden i min bekymring, sier Birx.

Atlas benekter overfor New York Times at han argumenterte for a la viruset spre seg til det oppsto flokkimmunitet.

- Det er ikke overraskende at doktor Birx, som den offisielle koordinatoren i Det hvite hus' Coronavirus Task Force fra slutten av februar 2020 il 19. januar 2021 kanskje vil ønske å skylde på andre for sine egne mislykkete tiltak, sier Atlas i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer