Mener 39-åring funnet i bål i Maridalen ikke ble drept

John Edvin Lie (55) er ikke lenger siktet for drap - fengslet i fire nye uker for likskjending.

FUNNSTED: Mannen ble funnet død på et bål i Maridalen 18. juli. Dagen etter ble John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, fengslet i fire uker for drap. Politiet tror nå ikke Lie har drept mannen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FUNNSTED: Mannen ble funnet død på et bål i Maridalen 18. juli. Dagen etter ble John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, fengslet i fire uker for drap. Politiet tror nå ikke Lie har drept mannen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Edvin Lie (55) mistenkes ikke lenger for å ha drept en 39 år gammel mann som ble funnet i Maridalen i Oslo 18. juli i år.

Lie er fortsatt siktet for likskjending, og ble i dag varetektsfengslet i fire nye uker. Han har anket fengslingen.

- Det er riktig at min klient ikke har noe med denne saken å gjøre. Han er fornøyd med at drapssiktelsen frafalles, men er veldig uenig i varetekten, sier hans forsvarer Benedicte Sunde Jamth til Dagbladet.

MANN SIKTET FOR DRAP: Torsdag ble en mann pågrepet for drap likskjending, etter at en død person ble funnet i Maridalen i Oslo. Video: Frank Karlsen / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Ikke drapsmistanke

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter overfor Dagbladet at mannen ikke lenger er mistenkt for drap.

- Drapsdelen er ikke lenger en del av fengslingen. Han er bare siktet for likskjending, og det er ikke lenger grunnlag å mistenke han for drap, sier Kraby til Dagbladet.

SIKTET: John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen,var siktet for drap i Maridalen. Nå er han siktet for likskjending, men nekter straffskyld. FOTO: Aleksander Nordahl / Dagbladet
SIKTET: John Edvin Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen,var siktet for drap i Maridalen. Nå er han siktet for likskjending, men nekter straffskyld. FOTO: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Han presiserer at det er statsadvokaten som formelt kan føre til at en siktelse blir frafalt, men politiet tror ikke lenger at 39-åringen som ble funnet død på et bål i Maridalen 18. juli, ble drept.

- Det som følge summen av etterforskningen som er foretatt. Drap er ikke lenger på bordet. Siktede lot seg avhøre i retten i dag og holdt på en time, sier Kraby.

Lie har i en periode nektet å forklare seg for politiet. Politiet har nå ingen indikasjoner på andre mistenke i saken, men utelukker ikke at andre kan ha vært involvert.

Etterforskes videre

Hjort Kraby vil ikke gå inn på detaljene i hva siktelsen på likskjending innebærer, og sier det fortsatt er mange uavklarte spørsmål. Saken vil etterforskes videre av politiet.

I RETTEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby og etterforskningsleder Bodil Syversen fikk lukkede dører under fengslingsmøtet i dag. Der kom det også fram at John Edvin Lie ikke lenger mistenkes for drap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby og etterforskningsleder Bodil Syversen fikk lukkede dører under fengslingsmøtet i dag. Der kom det også fram at John Edvin Lie ikke lenger mistenkes for drap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I kjennelsen fra Oslo tingrett heter det at drap ikke lenger er en del av etterforskningen. Retten mener imidlertid at mistanken om likskjending ikke er svekket.

«Det er tale om en svært alvorlig sak og etterforskningen er fortsatt i en innledende fase. Det gjenstår en rekke etterforskningskritt, herunder avhør av flere personer. Det er viktig at politiet får gjøre dette arbeidet uten at siktede har muligheten til å forspille bevis. Siktede har en sterk motivasjon for å motarbeide etterforskningen, og retten mener det er en nærliggende fare for at han vil gjøre dette.» skriver Mats Wilhelm Ruland i kjennelsen.

Bodde i skogen

Dagbladet har vært i kontakt med bistandsadvokat Thomas Benestad, som ikke ønsker å kommentere utviklingen i saken.

Lie har sittet i varetekt siden 19. juli og har hele tida nektet for drap. Han har forklart at han «var på feil sted til feil tid».

Lie ankom fengslingsmøte i Oslo tingrett i dag i en hullete rød joggebukse og en rød T-skjorte. Han hadde grodd langt skjegg, og så preget ut av tida i varetekt.

Lie skal ha bodd i skogen i flere år. Det samme skal 39-åringen ha gjort den siste tida. 55-åringen ble pågrepet like ved funnstedet, men politiet vet fortsatt ikke hvordan offeret døde. Kroppen var også kraftig forbrent.

Da dommeren besluttet å lukke dørene i rettssaken under fengslingsmøtet 19. juli, ropte Lie følgende til pressen:

- Alt er løgn. Alt er bare løgn.

Tidligere drapsdømt

Lie var tidligere kjent som Johnny Olsen. Han ble dømt til 18 års fengsel for Hadelandsdrapene i 1981, der to menn ble skutt og drept. Johnny Olsen, som på dette tidspunktet var 18 år, ble dømt for drapet sammen med en annen ung mann. En tredje mann ble dømt for medvirkning.

Drapene vakte stor oppsikt både i Norge og i utlandet. Det skyldtes blant annet de involvertes unge alder, at de tilhørte et nynazistisk miljø, og at drapene hadde preg av en ren henrettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer