USA-valg 2020

Mener 700 dødsfall skyldes valgmøter

Ny studie peker på fatale konsekvenser av Donald Trumps valgkamp.

Publisert
Sist oppdatert

READING, PENNSYLVANIA (Dagbladet): En ny studie fra Stanford-universitetet anslår at 18 av Donald Trumps valgmøter har ført til mer enn 30 000 smittetilfeller og 700 coronarelaterte dødsfall.

Det er ikke nødvendigvis valgmøte-deltakere som har måttet bøte med livet, skriver forskerne.

Studien tar for seg valgkamp-arrangementer i tidsrommet 20. juni til 30. september.

SAMLER VELGERE: Dagbladet er til stede på Trumps folkemøte i Reading, Pennsylvania lørdag, der tusenvis har møtt opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAMLER VELGERE: Dagbladet er til stede på Trumps folkemøte i Reading, Pennsylvania lørdag, der tusenvis har møtt opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Titusener av oppmøtte

Forskerne skriver at Trumps valgmøter har flere egenskaper som gjør dem interessante å se nærmere på. Blant annet har arrangementene hatt et høyt antall deltakere, fra tusener til titusener av oppmøtte.

Dagbladet er til stede på Trumps folkemøte i Pennsylvania lørdag kveld norsk tid. Tusenvis har møtt opp på den lille flyplassen i Reading.

Køene strakk seg flere hundre meter fra inngangen en drøy time før Trump skulle på scenen. De fleste av deltakerne her bruker heller ikke munnbind.

Trump kom til Reading rett fra byen Newton i Pennsylvania. De fire store folkemøtene han holder i dag skaper raseri hos Pennsylvanias guvernør.

- Forrige måned sendte min administrasjon et brev til president Trump og ba ham om å begrense publikum på arrangementene sine og følge vettuge regler for distansering og munnbindbruk, skriver den demokratiske guvernøren Tom Wolf.

- Vi fikk aldri noe svar.

SJEKKER TEMPERATUREN: På vei inn til Trumps valgmøte i Reading, Pennsylvania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJEKKER TEMPERATUREN: På vei inn til Trumps valgmøte i Reading, Pennsylvania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Buttigieg ut mot Trump

Demokraten Pete Buttigieg er blant dem som har omtalt Stanford-studien. På Twitter deler politikeren følgende kommentar:

«Presidentkampanje-arrangementer burde ikke ha et dødstall.»

Den ferske studien av Trumps valgmøter byr på følgende konklusjon:

«Vår analyse gir sterk støtte til advarslene og anbefalingene til folkehelsemyndigheter angående risikoen for overføring av covid-19-smitte i store forsamlinger, spesielt når graden av etterfølgelse av retningslinjene for bruk av munnbind og sosial distansering er lav.

Samfunnene der Trumps valgmøter fant sted betalte en høy pris i form av sykdom og død.»

Presidenten og førstedame Melania Trump testet positivt på coronaviruset i starten av oktober.

Trumps valgkampsjef, Bill Stepien, fikk påvist coronasmitte kort tid etter.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer