KNEKT?: Etteretningsbyrået GCHQ sliter med å knekke brevdue-koden fra andre verdenskrig, som en eldre mann fra Surrey i England fant i pipa si da han renoverte i 1982. Men en lokalhistoriker fra Canada mener å ha løst den på 17 minutter.  Skjermdump: Reuters / DBTV
KNEKT?: Etteretningsbyrået GCHQ sliter med å knekke brevdue-koden fra andre verdenskrig, som en eldre mann fra Surrey i England fant i pipa si da han renoverte i 1982. Men en lokalhistoriker fra Canada mener å ha løst den på 17 minutter. Skjermdump: Reuters / DBTVVis mer

Mener å ha knekt due-koden

Lokalhistoriker brukte 17 minutter på mysteriet fra Den andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kryptologer og etterretningstjenester har strevd med den mystiske due-koden siden 1982.

Nå kan de se ut til at den uknekkelige koden slett ikke er så uknekkelig likevel. I alle fall hvis lokalhistorikeren Gord Young fra Canada har rett i sine antakelser.

Brukte 17 minutter Young hevder nemlig å ha brukt snaue 17 minutter på å tyde den over 70 år gamle koden. Meldingen, som ble festet til duefoten under kampene i Normandie i 1944, har vært en nøtt for kryptologene i over 30 år.

- Folk har rett og slett gjort den mer komplisert enn den er, sier Young til BBC.

Funnet i pipa Det var Davis Martin fra Surrey i England som fant kodemeldingen da han holdt på å renovere huset i 1982.

I pipa til en gammel peis som ikke hadde blitt brukt på lenge, fant han først biter av reir og levninger fra fugler. På ett av fuglebeina var det festet en sylinder med den hemmelige meldingen. En melding båret av den britiske militære brevduen 40TW194, trolig sendt fra Normandie 6. juni 1944 i forbindelse med D-dagen.

Enkel kode fra gammel krig Det som for andre har vært en uløselig kode bestående av 27 håndskrevne bokstavkoder, er ifølge Gord Young en enkel kode, opprinnelig fra Den første verdenskrig, som forteller om bevegelsene til tyske stridsvogner i Normandie.

Young hadde rett og slett arvet nøkkelen til koden, i form av en feltmanual som tilhørte hans grandonkel som kjempet med kanadiske styrker under Den første verdenskrig.

- Koden er simpel, og består i hovedsak av akronymer, sier Young, som tror koden ble skrevet av 27 år gamle sersjant William Stott fra Lancashire. Stott ble droppet i fallskjerm over Normandie med brevduer i forbindelse med D-dagen, og ble drept noen uker senere.

- Stott ble opplært av en veteran fra Den første verdenskrig. En tidligere artillerispeider. Akronymene fra Den første verdenskrig var kortere, fordi de primitive radiosenderne som sendte morsekoder var avhengige av batterier, og de varte knapt en halv time. Derfor måtte koder fra Den første verdenskrig være «S-n-S» - «Short-n-Sweet» («korte og søte»), sier Young til BBC.

Dette sier meldingen Så hva sier den krypterte meldingen som har holdt kryptologene på pinebenken i så mange år?

• AOAKN - Artillery Observer At "K" Sector, Normandy
• HVPKD - Have Panzers Know Directions
• FNFJW - Final Note [confirming] Found Jerry's Whereabouts
• DJHFP - Determined Jerry's Headquarters Front Posts
• CMPNW - Counter Measures [against] Panzers Not Working
• PABLIZ - Panzer Attack - Blitz
• KLDTS - Know [where] Local Dispatch Station 27 / 1526 / 6 - June 27th, 1526 hours

Altså gir meldingen - hvis Young har rett - et dramatisk øyeblikksbilde av situasjonen på bakken i en av sektorene under innvasjonen av Normandie. Tyske stridsvogner angriper, og de alliertes motstand biter ikke på.

- Som du ser, klarte Stott å få av gårde en omfattende situasjonsrapport på en due, sier Young.

FANT DØD BREVDUE: Davis Martin skulle renovere huset sitt da han fant ei død brevdue med en hemmelig beskjed fra andre verdenskrig i pipa si. Foto: Reuters.
FANT DØD BREVDUE: Davis Martin skulle renovere huset sitt da han fant ei død brevdue med en hemmelig beskjed fra andre verdenskrig i pipa si. Foto: Reuters. Vis mer