Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener å ha knust ny innbruddsbande

Politiet mener bande fra Romania har slått til mot over tjue boliger i Sør-Norge de siste ukene.

PC-SKJERM: Denne PCen skal ha blitt stjålet fra kontorbrakkene til IKEA i Åsane natt til torsdag. Foto: Politiet
PC-SKJERM: Denne PCen skal ha blitt stjålet fra kontorbrakkene til IKEA i Åsane natt til torsdag. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn fra Romania i alderen 43 til 21 år ble fredag pågrepet i en politiaksjon mot to adresser i Bergen. Tre menn er siktet for grovt tyveri og en for heleri etter et boliginnbrudd og at de skal ha stjålet flere PCer fra kontorbrakkene til IKEA som er under oppbygging i Åsane utenfor Bergen. Men politiet mener de står bak langt flere brekk.

- Vi mistenker disse personene å stå bak godt over tjue boliginnbrudd i hele Sør-Norge de siste ukene. Denne saken er et resultat av målrettet arbeid og godt samarbeid mellom politiet i Oslo og Hordaland, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved Etterretning- og vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon i Oslo til Dagbladet.

Identisk modus Politiet mener med det at de har knust en ny omreisende innbruddsbande i Norge.

Moduset ved innbruddet mot IKEA og de andre uoppklarte boliginnbruddene i Norge er nemlig identitiske: De slår til om natta mens folk sover. De borrer et hull i dørkarmen og bruker et redskap for å få opp låsen fra innsiden. Eller de knuser en rute.

- Vi har jobbet med denne saken over lang tid nå. De har vært ute etter gull, PCer og andre lett omsettelige ting, sier Ellefsen.

Politiførstebetjent Jetmund Bjørdal i Mobile vinningskriminelle-gruppa i Hordaland politidistrikt sier at spanere fra politidistriktene fulgte med på personene i dagene før pågripelsen. Etter at de så det angivelige tjuvgodset fra IKEA-innbruddet torsdag i forrige uke ble overlevert til en fjerde person, valgte de å slå til natt til fredag.

- Tre av mennene ble pågrepet i en leilighet mens de sov. Så de ble bokstavelig talt tatt på senga, sier Ellefsen til Dagbladet.

Politiet dro så videre til en annen adresse der de fant fjerdemann og tjuvgodset, opplyser politiet.

Nekter straffskyld Denne uka ble samtlige framstilt for varetektsfengsling, en ble løslatt, men kjennelsen er påanket og endelig beslutning er ventet i disse dager. Med mennene i varetekt kan politiet de neste ukene etterforske saken i fred og ro i ukene framover.

- Det blir mye analysearbeid med å kartlegge deres bevegelser med bil, i bomringer og datatrafikk sett opp mot modusinnbruddene, sier Ellefsen.

De siktede nekter straffskyld for boliginnbrudd, men to dem erkjenner å ha tatt IKEA-PCene.

Ser mot Danmark I april i år skrev Dagbladet om en innbruddsbølge øst på Jylland i Danmark. Moduset fra disse innbruddene er like som man har sett i Norge de siste ukene.

LAPTOPER: Laptoper er kjent som enkelt å omsette. Politiet mener disse PCene ble bortatt ved innbruddet av IKEA natt til torsdag, men politiet mener de siktede står bak langt flere PC-tyverier Sør-Norge rundt de siste ukene. Foto: Politiet
LAPTOPER: Laptoper er kjent som enkelt å omsette. Politiet mener disse PCene ble bortatt ved innbruddet av IKEA natt til torsdag, men politiet mener de siktede står bak langt flere PC-tyverier Sør-Norge rundt de siste ukene. Foto: Politiet Vis mer

- Vi vet at de mobile vinningskriminelle også opererer i landene rundt oss. Det er ikke helt usannsynlig at det er de samme som står bak innbruddene i Danmark, men det vil etterforskningen vise og vi vil ta kontakt med våre samarbeidspartnere i Danmark, sier Ellefsen.

- BORRET SEG INN: Politiet beslagla disse verktøyene i leiligheten til en av de siktede i saken. Politiet mener mennene utgjør en innbruddsbande med modus der de borrer et hull i dørkarmen og bruker et redskap til å få opp låsen fra innsida. Foto: Politiet
- BORRET SEG INN: Politiet beslagla disse verktøyene i leiligheten til en av de siktede i saken. Politiet mener mennene utgjør en innbruddsbande med modus der de borrer et hull i dørkarmen og bruker et redskap til å få opp låsen fra innsida. Foto: Politiet Vis mer