Mener å ha sett uhyre sjelden «vampyr-hjort» for første gang på 66 år

Duftkjertlene deres skal være verdt mer enn gull.

SKAL HA SETT EN HJORT SOM LIGNER VELDIG PÅ DENNE: Dette er en sibirsk moskushjort, men organisasjonen Wildlife conservation society mener å ha observert en lignende art - Kashmir moskushjort - i Afghanistan. Det er i så fall første gang på 66 år at dyret er observert. Dessverre klarte ikke teamet som observerte dyret å ta bilder da de så dyret for første gang på 66 år. Foto: Julie Larsen Maher / www.wcs.org
SKAL HA SETT EN HJORT SOM LIGNER VELDIG PÅ DENNE: Dette er en sibirsk moskushjort, men organisasjonen Wildlife conservation society mener å ha observert en lignende art - Kashmir moskushjort - i Afghanistan. Det er i så fall første gang på 66 år at dyret er observert. Dessverre klarte ikke teamet som observerte dyret å ta bilder da de så dyret for første gang på 66 år. Foto: Julie Larsen Maher / www.wcs.orgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen Wildlife conservation society (WCS) sier de kan bekrefte eksistensen til en uhyre sjelden hjort i Asia.

Den utrydningstruede Kashmir moskushjorten skal være sett i provinsen Nuristan i Afghanistan, opplyser organisasjonen i en pressemelding. De viser til en studie de var med på som ble publisert 22. oktober i år.

Det er første gang siden 1948 at dyret er bekreftet sett, ifølge WSC. Da Dagbladet tok kontakt med organisasjonen og spurte om hvorfor de ikke tok et bilde av dyret for å dokumentere observasjonen, svarte kommunikasjonssjef Mary Dixon at feltarbeiderne ikke hadde med seg det nødvendige utstyret akkurat den dagen.

Bildet i saken er sendt til oss fra organisasjonen og viser en Sibirsk moskushjort som skal ligne veldig på Kashmir-utgaven, får vi opplyst.

- Dessverre har vi ingen gode bilder av dyret, Moskushjort er små, sårbare, sjeldne, sjernerte og forfulgt. Det er ekstremt uvanlig å i det hele tatt få et glimt av den i naturen, alt for kort tid til å kunne fokusere et kamera på en, sier visedirektør med ansvar for Asia-prosjektene, Peter Zahler, i Wildlife conservation society til Dagbladet.

Bor i krigsområder Han sier det er tre hovedgrunner til at arten ikke har blitt sett siden 1948.

- Det ene er at dyret er veldig sjeldent og den er utrydningstruet. For det andre har Afghanistan gjennom tre årtier vært en avrig konfliktsone, forsøk å dokumentere eller bevare dyrelivet der er vanskelig og farlig. For det tredje er området den kan finnes i ekstremt isolert kulturelt, politisk og geologisk, det er høye fjell og få veier i området. Det er et av de vanskeligste områdene i verden å jobbe i, sier han.

Vampyr Det spesielle med dyret er de vampyrlignende tennene som stikker ned og ut fra munnen til hannene. Ifølge WSC brukes hoggtennene under parringssesongen for å forsvare og angripe sine mannlige motstandere, samt for å imponere damene.

Hoftepartiet deres skiller seg også fra hjort slik vi kjenner den og kan minne mer om beina til en kenguru.

Zahler sier noen få mindre arter av hjort har hoggtenner i stedet for gevir.

- De bruker den på samme måte som større hjorter har gevir, for å vise seg fram, men angivelig også for å sloss med andre hanner, sier Zahler.

Arten er svært utrydningstruet. Det er mye på grunn av deres ettertraktede duftkjertler som prises høyere enn gull på det illegale markedet. Derfor er de et yndig mål for kriminelle jegere. Duftkjertler fra dyr er mye brukt i medisiner og spesielt parfymer.

- Ta ansvar! Han mener den beste måten å bevare dyret på er å bygge opp lokal kompetanse for å ivareta de naturlige ressursene i området. Nuristan lider av ekstremt hogst, noe som gjør at dyret sliter med å finne seg til rette.

- Det vanskelig for sentrale myndigheter å forvalte dyrelivet i disse isolerte områdene. I deler av Kashmir har lokale eiere rettighetene til landområdene. De må selv ta ansvar for å bevare det for å redde dyrelivet, mener han.

Teamet som var ute og lette etter dyret skal ha sett det fem ganger, men terrenget var ulendt og dyret gjemte seg godt.

På grunn av situasjonen i Afghanistan har ikke organisasjonen selv vært i området, de har ikke fått tillatelse til å jobbe i landet siden 2010, men bruker i stedet lokalt personell med trening fra dem.