Irans president analyserer Afghanistan. AFP PHOTO / AAMIR QURESHI
Irans president analyserer Afghanistan. AFP PHOTO / AAMIR QURESHIVis mer

Mener Afghanistans problemer kommer utenfra

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag møtte han sin afghanske og pakistanske kollega i Islamabad for å diskutere fred og sikkerhet i regionen.

- Alle problemer kommer utenfra. Alle disse maktene blander seg inn i våre indre anliggender, sier Ahmadinejad.

Frykter opptrapping Afghanistans president Hamid Karzai søker hjelp og støtte for å komme fram til en fredsavtale med Taliban, som Pakistan i sin tid opprettet og anklages for å støtte.

Frykten er samtidig at Iran skal trappe opp sin støtte til afghanske opprørere, som et ledd i stillingskrigen med USA og Vesten om sitt atomprogram.

Ahmadinejad understreker at det i dag hersker fred og fordragelighet mellom de tre landene, og at det er vestlige land som må ta skylden for den ti år lange krigen i Afghanistan.

Hovednøkkel Karzai mener på sin side at det er Pakistan som sitter med hovednøkkelen til konflikten og håper at president Asif Ali Zardari, statsminister Yusuf Raza Gilani og lederne av den pakistanske hæren og sikkerhetstjenesten vil bistå med å bringe Taliban til forhandlingsbordet.

Karzai har gjentatte ganger tatt til orde for forhandlinger og forsoning med Taliban, noe Pakistan anklages for å ha sabotert av frykt for at erkefienden India skal få økt innflytelse i Kabul.

Hemmelige forhandlinger Sist helg fortalte Karzai i et intervju med Wall Street Journal at det hadde funnet sted hemmelige forhandlinger med Taliban, noe opprørerne offisielt benekter.

Den afghanske presidenten har under besøket i Islamabad hatt samtaler med den pakistanske opposisjonen og møtt politiske og religiøse ledere som har nære bånd til opprørerne.

Blant dem han har hatt samtaler med er Maulana Sami-ul-Haq. Han er leder for koranskolen der flere av talibanlederne har gått og kjent under tilnavnet Talibans far.
(©NTB)